Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Activitatea diferentiata reteta succesului invatarii scolare
Luni, 08 Iulie 2013 21:37

ACTIVITATEA DIFERENŢIATĂ

 REŢETA SUCCESULUI ÎNVĂŢĂRII ŞCOLARE 

 

Înv. Marc Aurica

Şcoala Gimnazială Câmpeni

 

Preocuparea majoră a fiecărui dascăl trebuie să fie cunoaşterea reală a personalităţii elevilor cu care lucrează, ceea ce îl ajută în individualizarea acţiunilor pedagogice, în tratarea diferenţiată a elevilor în funcţie de posibilităţile şi înclinaţiile lor.

Tratarea diferenţiată a elevilor are o mare importanţă deoarece este o condiţie a progresului şi a reuşitei şcolare. Randamentul maxim poate fi atins de un elev, doar dacă sarcina de rezolvat este la limita superioară a capacităţilor sale de rezolvare.

A utiliza cu pricepere psihologică şi pedagogică zestrea nu doar ereditară, ci şi cea dobândită de elev, înseamnă pentru educator a dispune de premise favorabile în obţinerea succesului în instrucţie şi educaţie.

 

Un obiectiv esenţial al şcolii contemporane îl constituie realizarea participării active, creatoare a elevilor la procesul învăţării, al asimilării şi aplicării inteligente în practica vieţii a cunoştinţelor, priceperilor şi deprinderilor însuşite.

Pentru aceasta, preocuparea majoră a fiecărui dascăl trebuie să fie cunoaşterea reală a personalităţii elevilor cu care lucrează, ceea ce îl ajută în individualizarea acţiunilor pedagogice, în tratarea diferenţiată a elevilor în funcţie de posibilităţile şi înclinaţiile lor.

Cunoaşterea psihologică nu este numai o premisă a succesului în instruire şi educare, în acelaşi timp ea este un rezultat al activităţii pedagogice. Putem să educăm bine un copil dacă-l cunoaştem şi îl cunoaştem mai bine educându-l.

Aceleaşi acţiuni sau măsuri educative pot să ducă la rezultate diferite, uneori contrare, în funcţie de particularităţile individuale şi de vârstă ale copiilor cărora li se aplică.

Particularităţile temperamentale de vârstă, trebuinţele şi aspiraţiile pe care copilul le are, stările afective deosebite prin care poate trece, sunt factori care de cele mai multe ori fac ca lauda sau pedeapsa să aibă “rezonanţă” diferită şi să producă efecte la fel de diferite. Un copil trebuie lăudat pentru că încurajarea îi sporeşte încrederea în forţele proprii, însă nu va fi lăsat să alunece înspre automulţumire sau înfumurare. Şi pedeapsa poate avea efecte diferite. Ea poate influenţa pozitiv un copil vanitos şi încrezut, sau negativ, un elev timid, neîncrezător în forţele proprii.

În formularea cerinţelor trebuie să se ţină seama, de asemenea, de particularităţile individuale. Unora, cerinţele li se vor prezenta într-o formă categorică, altora li se vor da sarcini sub formă de sugestie. Aceleaşi particularităţi determină anumite ritmuri de învăţare. Ele sunt observabile în ritmuri rapide, medii sau slabe în asimilarea cunoştinţelor. Se are în vedere necesitatea antrenării depline, a capacităţilor de generalizare şi abstractizare ale elevilor prin exerciţiu. Astfel pentru elevii cu un ritm slab de asimilare se insistă asupra recunoaşterii ca operaţie intelectuală. Pentru cei cu ritm mediu şi rapid, activităţile desfăşurate vor include şi crearea unor contexte în care se află noţiunea respectivă. Se evită prin conţinutul exerciţiilor menţinerea elevilor cu un ritm slab la un nivel elementar de exersare, ei preluând treptat sarcini mai complicate de lucru. La fel se va proceda şi cu elevii cu un ritm mediu de asimilare, iar pentru cei cu ritm rapid trebuie date sarcini în plus, şi sarcini mai dificil de rezolvat.

Tratarea diferenţiată a elevilor are o mare importanţă deoarece este o condiţie a progresului şi a reuşitei şcolare. Randamentul maxim poate fi atins de un elev, doar dacă sarcina de rezolvat este la limita superioară a capacităţilor sale de rezolvare.

A utiliza cu pricepere psihologică şi pedagogică zestrea nu doar ereditară, ci şi cea dobândită de elev, înseamnă pentru educator a dispune de premise favorabile în obţinerea succesului în instrucţie şi educaţie.

Educatorul care sesizează repede dominantele personalităţii elevului şi care îl ajută pe acesta să-şi corecteze neajunsurile sau să-şi dezvolte calităţile, devine în relaţia pedagogică, un puternic suport moral şi psihologic.

 

Bibliografie:

Adina M., Florica M. – Activitatea diferenţiată – o necesitate a învăţării şcolare, Revista de pedagogie, nr 2-3/2003.

Eleonora A., Delia G. – Cunoaşterea copilului, premisă pentru o corectă tratare individuală diferenţiată – Revista de pedagogie nr. 2-4/2002.

Rizescu I.M. – Diferenţierea activităţii cu elevii în ciclul primar în cadrul lecţiei, E.D.P., Bucureşti, 1978

Maria R. – Empatia în educaţie. Necesităţi pedagogice moderne, D.P.H., Bucureşti, 2008.

 

Revista cu ISSN

De ce si cum sa cultivam gustul pentru c…

DE CE ȘI CUM SĂ CULTIVĂM GUSTUL PENTRU CITIT LA COPII ȘI ADOLESCENȚI?   Soroiu Crina, profesor învățământ primar, Școala Gimnazială George Călinescu, Iași   Articolul își propune să supună atenției un aspect de o deosebită...

Read more

Acte necesare pentru inscriere la defini…

Actele necesare pentru înscrierea la examen DEFINITIVAT - sesiunea august 2011     1.      Cerere de înscriere, adresata conducerii I.S.J (se vor preciza: unitatea şcolară, vechimea la catedră, disciplina înscrisă pe diplomă la care...

Read more

Creativitate prin activitati nonformale

CREATIVITATE PRIN ACTIVITĂȚI NONFORMALE Înv. Marc Aurica Școala Gimnazială Cîmpeni Termenul de creativitate a fost introdus în literatura de specialitate de G.W. Allport în...

Read more

Revista cercului literar

CERCHIŞTII ŞI ,,REVISTA CERCULUI LITERAR” DE LA SIBIU   Nevodenszki Sorina, profesor I Şcoala cu clasele I-VIII Sânandrei, Jud. Timis     Sibiul a oferit climatul în care s-a constituit una din cele mai cunoscute grupãri din...

Read more

Dezvoltarea culturii emotionale a cadrel…

DEZVOLTAREA CULTURII EMOȚIONALE A CADRELOR DIDACTICE Prof. înv.preșc. Stîna Paula Lucia, Grădinița Căsuţa fermecată, Luduş, Mureş Dezvoltarea culturii emoţionale a cadrului didactic  trebuie să prezinte o prioritate în formarea...

Read more

Les techniques alternatives d evaluation…

Les techniques alternatives d evaluation Le portfolio

LES TECHNIQUES ALTERNATIVES D’EVALUATION. LE PORTFOLIO ILIE MINESCU Universitatea de Vest Timişoara                 Le portfolio est une méthode alternative d’évaluation qui a attiré l’attention et l’intérêt des professeurs. Il était nécessaire de trouver...

Read more

Grafic pregatire pentru gradul II UBB Cl…

Grafic pregătire pentru gradul II UBB Cluj   Vezi Graficul desfăşurării pregătirilor pentru examenul de grad didactic II, sesiunea 2013 la DPPD - UBB Cluj (Departamentul Pentru Pregătirea Personalului Didactic - Universitatea...

Read more

Formarea continua a personalului din inv…

 Formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar modificări şi completări prin ordin 3129 din 2013   Vezi Ordin 3129/2013 Ordin pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar,...

Read more