|
|
Metodologie de evaluare externa a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar |
Marţi, 22 Ianuarie 2013 00:00 |
Metodologie de evaluare externa a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar
Vezi Metodologia de evaluare externa a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar, publicata in Monitorul Oficial 11 din 8 ianuarie 2013 (M. Of. 11/2013).
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. -
Prezenta metodologie este realizata cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 1.258/2005 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), cu modificarile ulterioare.
Art. 2. -
(1) Evaluarea externa periodica a calitatii educatiei in unitatile de invatamant preuniversitar acreditate se realizeaza cel putin o data la 5 ani.
(2) Procedurile de evaluare externa periodica a calitatii educatiei se deruleaza la cererea organizatiei furnizoare de educatie, pe baza de contract incheiat cu ARACIP.
(3) Procedurile de evaluare externa periodica a calitatii educatiei se pot derula si la solicitarea altor persoane juridice interesate, precum: Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, inspectoratul scolar, autoritatile publice locale, asociatiile de parinti etc., in conditiile mentionate la alin. (2). In acest caz, ARACIP are obligatia de a incunostinta unitatea de invatamant in maximum 15 zile de la inregistrarea cererii, in vederea intocmirii si prezentarii documentatiei corespunzatoare. Scopul si principiile evaluarii externe periodice a calitatii educatiei
Art. 3. -
(1) Scopul evaluarii externe periodice a calitatii educatiei este imbunatatirea continua a proceselor si rezultatelor organizatiei furnizoare de educatie pentru a satisface increderea publica.
(2) Concluziile evaluarii externe periodice a calitatii educatiei, sintetizate anual de catre ARACIP, sunt inaintate Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, insotite de propuneri de masuri de asigurare si imbunatatire a calitatii in invatamantul preuniversitar.
Art. 4. -
(1) Evaluarea externa periodica a calitatii educatiei se deruleaza pe baza standardelor de referinta si indicatorilor de performanta pentru evaluarea si asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar.
(2) In functie de finalitatile fiecarei vizite de evaluare externa, ARACIP stabileste numarul de indicatori de performanta pe baza carora se va judeca nivelul calitatii educatiei furnizate, dintre cei 43 de indicatori aprobati de legislatia in vigoare.
(3) Calificativele care se acorda pentru fiecare indicator de performanta evaluat din standardele de referinta, precizate in Raportul de evaluare externa periodica, sunt urmatoarele:
a) "Nesatisfacator", in situatia neindeplinirii a cel putin unui descriptor din standardele de acreditare si evaluare periodica;
b) "Satisfacator", in situatia indeplinirii tuturor descriptorilor din standardele de acreditare si evaluare periodica;
c) "Bine", in situatia indeplinirii tuturor descriptorilor din standardele de acreditare si evaluare periodica si a cel putin unui descriptor din standardele de referinta;
d) "Foarte bine", in situatia indeplinirii tuturor descriptorilor din standardele de acreditare si evaluare periodica si a tuturor descriptorilor din standardele de referinta;
e) "Excelent", in situatia indeplinirii tuturor descriptorilor din standardele de acreditare si evaluare periodica, a tuturor descriptorilor din standardele de referinta, precum si a unor descriptori definiti de unitatea de invatamant.
(4) Calificativele se coreleaza cu punctaje stabilite de ARACIP, in vederea realizarii evaluarii comparative interinstitutionale.
Art. 5. -
(1) Evaluarea externa periodica a calitatii educatiei se deruleaza cu respectarea a doua categorii de principii:
a) principii generale ale implementarii sistemului national de management si asigurare a calitatii;
b) principii specifice evaluarii externe periodice a calitatii educatiei.
(2) Educatia de calitate se fundamenteaza pe urmatoarele principii generale:
a) este centrata pe clientii si beneficiarii actului educational;
b) este oferita de institutii responsabile;
c) este orientata pe rezultate;
d) respecta autonomia individuala si are la baza autonomia institutionala;
e) este promovata de lideri educationali;
f) asigura participarea actorilor educationali si valorizarea resursei umane;
g) se realizeaza in dialog si prin parteneriat cu institutii, organizatii, cu beneficiarii primari si secundari de educatie;
h) se bazeaza pe inovatie si pe diversificare;
i) abordeaza procesul educational unitar, in mod sistemic;
j) are ca obiectiv imbunatatirea continua a performantelor;
k) promoveaza interdependenta dintre furnizorii si beneficiarii implicati in oferta de educatie.
(3) Principiile specifice evaluarii externe periodice a calitatii sunt:
a) asigurarea suprematiei interesului prescolarului si al elevului;
b) corelarea evaluarii interne cu evaluarea externa;
c) accentuarea rolului evaluarii interne in imbunatatirea continua;
d) implicarea beneficiarilor atat in evaluarea interna, cat si in cea externa;
e) acordarea increderii furnizorului de servicii educationale in raport cu rezultatele evaluarii interne;
f) respectarea triangulatiei, respectiv asigurarea a cel putin 3 surse si dovezi de informare si documentare in evaluarea nivelului calitatii actului educational;
g) valorizarea aspectelor pozitive ale furnizorului de servicii educationale si ale programelor acestuia;
h) acordarea increderii furnizorului de servicii educationale in raport cu rezultatele evaluarii interne;
i) abordarea evaluarii externe ca proces de invatare, pentru evaluatori, pentru evaluati si pentru intreaga organizatie scolara.
CAPITOLUL II
Procedura de evaluare externa a calitatii educatiei
Art. 6. -
(1) Procedura de evaluare externa periodica a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar se deruleaza in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 22/2007 privind aprobarea Metodologiei de evaluare institutionala in vederea autorizarii, acreditarii si evaluarii periodice a organizatiilor furnizoare de educatie.
(2) Fisa procesului de evaluare externa a calitatii, cu precizarea etapelor, termenelor si a responsabilitatilor, este prezentata in anexa nr. 2 la ordin.
Art. 7. -
(1) In vederea demararii procedurii de evaluare externa periodice, organizatia furnizoare de educatie inainteaza catre ARACIP urmatoarele documente:
a) cerere;
b) fisa-tip;
c) Proiectul/Planul de dezvoltare institutionala, respectiv Planul de actiune al scolii, pe termen de 5 ani, realizat in baza unei diagnoze si prin comparatie cu proiectul anterior;
d) ultimul Raport anual de evaluare interna (RAEI).
(2) Formatul documentatiei este actualizat periodic de catre ARACIP, prin comunicare publica pe site.
Art. 8. -
(1) In baza cererii, ARACIP, prin Compartimentul juridic, incheie un contract cu organizatia solicitanta si emite factura fiscala corespunzatoare.
(2) Organizatia furnizoare de educatie este obligata sa comunice catre ARACIP o copie de pe ordinul de plata a tarifului de evaluare externa, in termen de maximum 3 zile de la efectuarea platii.
Art. 9. -
(1) Comisia de evaluare externa este desemnata de ARACIP pe baza de hotarare, cu respectarea procedurii prevazute in anexa nr. 2 la ordin.
(2) Coordonatorul comisiei de evaluare are obligatia de a transmite unitatii de invatamant programul general si programul specific al vizitei de evaluare, in termenele stipulate in fisa procesului prevazuta in anexa nr. 2 la ordin.
Art. 10. -
Comisia de evaluare desemnata de ARACIP desfasoara urmatoarele activitati:
a.1) organizarea agendei evaluarii;
a.2) analiza contextului si situatiei concrete a unitatii scolare, conform Proiectului (planului) de dezvoltare institutionala (PDI) sau Planului de actiune al scolii (PAS), RAEI sau Raportului de autoevaluare (RA), situatiei centralizate a rezultatelor scolare pe ultimii 3 ani comparativ cu rezultatele la nivel de judet;
a.3) programarea orara a activitatilor si a intalnirilor;
a.4) activitati specifice: vizitarea organizatiei furnizoare de educatie, observarea directa, asistenta la lectii si la activitati extrascolare, dupa caz, aplicarea de chestionare unor grupuritinta (elevi, parinti, angajatori operatori economici parteneri/ angajatori, personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic), realizarea de interviuri individuale si de grup, vizite la operatori economici (pentru stagiile de practica).
a.5) analiza dovezilor care probeaza, dupa caz, buna functionare a organizatiei furnizoare de educatie, rezultatele si progresul fiecarui educabil;
a.6) prezentarea concluziilor desprinse care vor sta la baza raportului de evaluare externa a calitatii educatiei;
a.7) redactarea procesului-verbal si inscrierea acestuia in registrul corespunzator;
a.8) redactarea raportului de evaluare externa a calitatii si transmiterea catre ARACIP in termenele stabilite.
Art. 11. -
(1) In vederea evaluarii concordantei dintre evaluarea interna, potrivit informatiilor transmise de organizatia furnizoare de educatie in cadrul RAEI, si situatia reala, conform raportului de evaluare externa a calitatii educatiei inregistrat, ARACIP realizeaza, prin metode statistice, o analiza a conditiilor de functionare a scolilor (pe baza a 15 factori de risc, corespunzatori Hartii nationale a riscului educational prezentati in anexa nr. 4 la ordin) si a rezultatelor raportate.
(2) Pentru a asigura obiectivitatea analizei si pentru a realiza evaluarea comparativa interinstitutionala, ARACIP poate angaja experti in evaluare si acreditare, pe baza de contract.
Art. 12. -
(1) ARACIP elibereaza un atestat din care sa reiasa nivelul de calitate existent in cadrul unitatii de invatamant respective, raportat la indicatorii de performanta din standardele de referinta evaluate, in termenul precizat in fisa de proces, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin.
(2) Atestatul va mentiona nivelul rezultatelor obtinute de unitatea scolara fata de rezultatele asteptate, avand in vedere indicii de eficienta stabiliti pe baza Hartii nationale a riscului educational.
(3) Modelul atestatului nivelului de calitate al educatiei furnizate este prezentat in anexa nr. 3 la ordin.
Art. 13. -
(1) In situatia in care in raportul de evaluare externa a calitatii exista indicatori de performanta apreciati cu calificativul "Nesatisfacator", nu se elibereaza atestatul si se vor aplica in mod corespunzator prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul mentionat la alin. (1), unitatea de invatamant respectiva va urmari cu prioritate implementarea unor masuri care sa conduca la remedierea acestora.
(3) Inspectoratele scolare realizeaza o monitorizare speciala in cazurile mentionate la alin. (1), urmarind progresul inregistrat de scoala respectiva. Rezultatele monitorizarii sunt aduse la cunostinta ARACIP.
Art. 14. -
ARACIP are obligatia de a face public raportul de evaluare externa periodica si atestatul de calitate pentru fiecare organizatie furnizoare de educatie.
Art. 15. -
(1) Organizatia furnizoare de educatie are obligatia de a face public continutul raportului de evaluare externa periodica.
(2) Pe baza concluziilor raportului de evaluare externa, Comisia de evaluare si asigurarea calitatii revizuieste planul de imbunatatire a calitatii educatiei elaborat de scoala. (2) Implementarea planului de imbunatatire este monitorizata de reprezentantii ARACIP si/sau ai inspectoratelor scolare.
CAPITOLUL III
Dispozitii finale
Art. 16. -
(1) Contestatiile cu privire la concluziile raportului de evaluare externa intocmit se adreseaza, in termen de 30 de zile de la comunicare, ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
(2) Raportul de evaluare externa poate fi atacat in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:
|
|
Materiale educationale gratuite disponibile prin
programele internationale Junior Achievement 2011-2012
Junior Achievement Romania va invita sa beneficiati de oportunitatile participarii in programele JA 2011 - 2012, care ofera profesorilor participanti noi... Read more
STUDIU ASUPRA PROBLEMEI LIBERTĂȚII LA DOSTOIEVSKI
Andone Crenguța - profesor
Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov
Problema libertății apare în opera lui Dostoievski în “Frații Karamazov” și presupune posibilitatea personajului de a... Read more
Programul Scoala Altfel
pentru anul scolar 2012-2013
ANEXĂ
PROGRAMUL „ŞCOALA ALTFEL“ – anul şcolar 2012-2013
Prevederi generale
1. Săptămâna 1–5 aprilie 2013 va fi dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit... Read more
METODE SPECIFICE PREDĂRII LITERATURII ROMÂNE
prof. Cornelia Lilă
Liceul Teoretic Novaci, jud. Gorj
Limba şi cultura, elemente fundamentale pentru viaţa unei societăţi, contribuie în egală măsură la modelarea vieţii sociale, la afirmarea individului... Read more
ERROR ANALYSIS. GOOD FEEDBACK FOR TEACHERS
Profesor: Elisabeta Maxim
Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare” Botoşani
Abstract In the past forty years, studies of second language learning have occupied a central... Read more
THE CHARACTER’S SPEECH AND LANGUAGE IN JOHN STEINBECK’S THE GRAPES OF WRATH
Profesor Dumitru Maria Magdalena
Liceul Tehnologic “Constantin Brancuşi”- Piteşti
Steinbeck’s characters are simple people and so is their language.They don’t have... Read more
4. Amfetamine
Amfetaminele: aceste substanţe simpatomimetice sunt derivaţi ai adrenalinei (epinefrinei) la care predomină efectele excitatoare centrale. De aceea sunt numite şi "amine de trezire" sau "amine tonifiante".
Preparate înregistrate de... Read more
STUDIU – PRIVIND NEVOILE DE EDUCAŢIE ALE ELEVILOR PENTRU A PREVENI SITUAŢIILE DE EŞEC ŞCOLAR
Blejan Maria Liliana, Profesor Psiholog
Liceul de Arte Plastice “Hans Mattis Teutsch” Braşov
Studiul urmăreşte investigarea şi... Read more
OMUL COMPLET ȘI STAREA DE SĂNĂTATE
Prof. Educator Mureșan- Chira Gabriel
Școala Gimnazială Specială Centru de Resurse și
Documentare privind Educația Integrată/ Incluzivă Cluj-Napoca
… “FRUMUSEŢILE” SATULUI BORZA
Profesor Camelia Veronica Cosma
Liceul de Artă “Ioan Sima”, Zalău
Satul Borza face parte din comuna Creaca, judeţul Sălaj. Această comună este aşezată în partea centrală a judeţului, ocupă partea…
MUZICA SECOLULUI AL XX-LEA
DIVERSITATEA STILURILOR ÎN CREAŢIA MUZICALÃ
Profesor Lazar Mihaiela
Liceul de Artã „Ioan Sima” Zalãu
La sfârsitul secolului al XIX-lea, când influenta muzicii lui…
PROGRAMĂ OPŢIONALĂ PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR
EDUCAŢIE INTERCULTURALĂ
Prof. înv. primar Miron Simona Petronela
Şcoala Gimnazială Chicerea, Iaşi
Această propunere de programa şcolară pentru Educaţie interculturală reprezintă o ofertă curriculară centrală de…
Formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar
modificări şi completări prin ordin 3129 din 2013
Vezi Ordin 3129/2013 Ordin pentru modificarea şi completarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar,…
STUDIEREA UNUI BULETIN DE ANALIZE MEDICALE
prof. Arjoca Mihaela Maria
Colegiul Tehnic ‘’Ion Mincu’’, Timișoara
Rezumat: Fiecare om trebuie să pună preț pe sănătatea proprie…
CUNOAŞTEREA PROFILULUI PSIHOPEDAGOGIC ŞI FIZIC
AL ŞCOLARULUI MIC
Prof. înv. primar: DOBREA MONICA,
Şcoala Gimnazială „Emil Racoviţă” Oneşti, jud. Bacău
Moto: „Omul îşi poate lua cunoştinţele numai de la om. Aşa, bazinul se…
MASA ROTUNDĂ: ROMÂNIA ÎNCOTRO? BRANDUL DE ŢARĂ, BRANDUL PERSONAL, BRANDUL INTERNAŢIONAL - STUDII CULTURALE
Chelmuş Anca – profesor documentarist
Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii “Gheorghe Airinei”, Bucureşti
Introducere
Dicţionar…
STUDIU PRIVIND APLICAŢIILE PROPRIETĂŢII LUI DARBOUX
Prof. Pantin Delia
Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I” Timişoara
Proprietatea lui Darboux poate fi folosită în…
|
|