Univers de copil

A+ R A-


Beneficiile alaptarii pentru mama

beneficiile alaptariiAlaptarea la san este cel mai natural si cel mai indicat mod hranire a bebelusului. Laptele matern ofera nutrientii necesari si contribuie la dezvoltarea sugarului. Studiile medicale arata ca acesta intareste de asemenea sistemul imunitar, protejeaza impotriva bolilor si scade probabilitatea de contactare a infectiilor. Laptele matern isi schimba in timp compozitia – structura acestuia nutritionala se adapteaza necesitatilor bebelusului. Pe langa aceste beneficii, alaptatul creeaza o legatura speciala intre mama si bebelus. Alaptatul necesita rabdare si deprinderea unei rutini, atat din partea mamei cat si din partea sugarului.

Principalele avantaje ale alaptatului pentru mame

Inca din timpul sarcinii corpul mamei produce prolactina, hormon care pregateste organismul pentru alaptare. Dupa nastere si extragerea placentei, prolactina produsa depinde de frecventa alaptarii: cu cat alaptarea este mai frecventa, cu atat se secreta mai multa prolactina si secretia lactata creste.

La scurt timp dupa nasterea copilului, alaptarea ajuta corpul mamei sa se refaca dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii. Alaptarea reduce incidenta hemoragiilor post-partum (după naştere) si previne depresia postnatala.

Alaptarea stimuleaza si secretia de oxitocina, care ajuta uterul sa se contracte, scade hemoragia si revenirea mai rapida la dimensiunile din timpul sarcinii.

Alaptatul ajuta la pierderea surplusului de kilograme - prin alaptat si productia de lapte, se pierd aproximativ 500 calorii in fiecare zi. Cura de slabire este mai usor de mentinut in perioada alaptarii, insa ritmul scaderii in greutate dupa nastere variaza. Mama trebuie sa se concentreze pe o dieta echilibrata cu vitaminele si mineralele necesare alaptarii. Femeile care alapteaza au nevoie de un surplus de 500 de calorii fata de femeile normale care au aceeasi greutate si inaltime. Este necesar sfatul medicului pentru continuarea administrarii vitaminelor in timpul alaptarii.

Mamele care alapteaza au un risc mai mic de a avea cancer - mai ales cancer endometrial sau ovarian. De asemenea, alaptarea scade riscul de a dezvolta cancer de san - riscul se reduce cu cat perioada de alaptare este mai lunga.

Laptele matern are efect tranchilizant natural atat pentru mama cat si pentru copil - apropierea si rasfatul asociat cu alaptarea pot calma copilul agitat si eliberarea de prolactina ajuta mama sa se relaxeze.

Momentele in care mama hraneste bebelusul la san este un moment de razag, in care ei se afla intr-un strans contact. Atmosfera este una de liniste si relaxare care ajuta la dezvoltarea energiilor si emotiilor pozitive. Alaptarea, contactul piele/piele intareste legatura afeectiva dintre mama si copil. Contactul fizic este important pentru nou-nascut si il ajuta sa se simta in siguranta, ocrotit si inconjurat cu caldura. Mamele care alapteaza au mai multa incredere in sine, se simt mai utile si astfel creste apropierea de copil.

Noptile sunt mai putin stresante pentru mama si copil - nevoile bebelusului sunt satisfacute mai rapid deoarece mama nu trebuie sa pregateasa biberonul, timp in care copilul plange si starea sa de nervozitate creste. Alaptarea economiseste timp si bani. Mamale nu mai sunt astfel nevoite sa cumpere, sa masoare, si sa prepare formula de lapte. Biberoanele nu mai trebuie sa fie sterilizate si incalzite.  

Posibilitatea prelungirii amenoreei (absentei fiziologice a ciclului menstrual) are implicaţii asupra prezervării rezervelor de fier si a contracepţiei naturale pe perioada de alăptare (acest aspect este supraestimat de către populaţie). Este putin probabila o noua sarcina in primele 6 luni ale alaptarii exclusive (care inseamna hranirea copilului la cerere si fara a utiliza alte formule de lapte, alte alimente sau apa pentru a-i suplimenta dieta). Medicul o poate sfatui pe mama in privinta anticonceptionalelor in timpul alaptarii, pentru a se proteja de aparitia unei sarcini imediate. Dupa varsta de 6 luni, mama ar trebui sa foloseasca o metoda contraceptiva pentru a evita o sarcina, indiferent daca alapteaza sau nu exclusiv. 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda ghiocelului

Legenda ghiocelului

Legenda ghiocelului Ghiocelul gingas, subtirel la trup, cu clopotelul delicat de un alb pur, a fost ales de catre Zana Primavara sa vesteasca intregii naturi ca domnia Zanei Iarna a luat...

Pasarea care scrie

Pasarea care scrie

Pasarea care scrie Va oferim spre lectura poezia “Pasarea care scrie” scrisa de Dumitru M. Ion. Pasarea de unde vine, De ce se cuibareste-n tine De cu zori si pana-n noapte Si te leagana...

Sunt mandru de tara mea

Sunt mandru de tara mea

Sunt mandru de tara mea Va oferim spre lectura cateva versuri, ilustrate prin ochi si cuvinte de copil, despre mandria si mireasma meleagului natal romanesc. ...

Ghicitori despre ceapa

Ghicitori despre ceapa

Ghicitori despre ceapă   Ghicitori despre ceapă, ceapă verde, ceapă roşie.   Am cămăşi nenumărate, Plângi de le dezbraci pe toate! Despre ce-o fi vorba, Poti ghici? (ceapa)  

Nume de copii cu litera A si s…

Nume de copii cu litera A si semnificatie

Nume de copii cu litera A si semnificatie   Ce nume va purta copilul tau atunci cand va veni pe lume? Noi iti propunem o lista cu unele dintre cele mai populare...