Univers de copil

A+ R A-


Despre bolile bebelusilor

despre bolile bebelusilorBebelusul nu poate spune ce-l doare, mamele trebuie sa cunaosca dupa fata si dupa glas cand bebelusul nu se simte bine si asta s-o faca cat mai repede, astfel incat boala sa nu se instaleze.

Cand vedem un copilas grasut, rumen, odihnindu-se linistit, jucandu-se cu mainile si cu piciorusele, stim atunci ca se simte bine. Cand insa copilasul sta nemiscat, cand fata sa e galbena sau prea rosie, vocea ragusita, strigatoare, stim ca e bolnav. Chiar cand doarme putem sti daca e sanatos, dupa miscarile ce le face in somn, dupa felul cum respira si dupa expresia fetei.

Bebelusul cand zambeste, strange pumnii langa obraz si priveste pe toti ai casei cu curiozitate nu e bolnav, caci daca il doare ceva, cand incercam sa-l face sa rada, el incepe sa planga sau sta posomorat. E insa greu sa stii dupa semnele astea ce suferinta are bebelusul si nici chiar un medic nu poate spune dintr-o data ce-i lipseste micului suferind.

Vom descrie aici cateva boli de care sunt atinsi bebelusii:

Spasmele sau boala copiilor

Daca parintii sunt slabi de nervi, copilul va fi cu nervi si mai simtitori. Unii copii capata spasme cand sufera ca stau prea mult in casa sau au parte de prea multe iesiri afara. De asemenea, spasmele pot sa apara la guturai, la cazaturi sau atunci cand bebelusul e prea tare infasat.

Micul bolnav sta nemiscat, cu ochii intorsi in sus, cu privirea fixa. Din cand in cand tremura si face murdarie pe el. Spasmele tin uneori numai cateva minute, alteori se prelungesc ceasuri intregi. Bebelusul trebuie tinut 10 minute in baie calda, 38°C, apoi sa sa ridice din baie si sa i se toarne apa rece pe spinare. Astfel micutul isi revine in simtire si se linisteste.

Boala la stomac a bebelusilor

Cei mai multi bebelusi se inbolnavesc daca sunt tinuti prea mult in casa, daca ies prea mult afara si au varsaturi. Indata ce apar probleme la stomacul micutului, parintii trebuie sa aiba grija si sa stabileasca cauza. Slimentatia este pricina multor neplaceri la stomac. Se stie ca bebelusul alaptat de mama se imbolnaveste mult mai rar decat cei alaptati de doici sau cu biberonul.

Cea dintai datorie a doctorului e sa schimbe indata felul de hrana. Daca boala de stomac dureaza luni intregi, pruncul nu creste, e slab si galben.

Bratele si picioarele par niste bete, copilasul nu mai doarme bine, se murdareste mereu si, daca sufera si de varsaturi, slabeste in doua saptamani destul de mult, incat e de nerecunoscut.

Vara, in caldurile mari, daca bebelusul capata diaree si varsa, in cateva zile lucrurile pot deveni extrem de neplacute. Indata ce se imbolnaveste trebuie negresit sa il duceti la medic. Trebuie alaptat la san si daca nu se poate tocmi doica sa platim unei femei care are un copil de aceeasi varsta ca sa vina de doua ori pe zi sa-l alapteze ori recurgem la un lapte praf adecvat.

Astfel, copilul scapa incet-incet de probleme cu stomacul, se vindeca usor si incepe iarasi sa prinda in greutate. Se poate recurge si la supica cu orez sau se poate da albus de ou bine batut si amestecat cu apa si putin zahar. Daca suge de doua ori pe zi, cand s-a mai intramat, poate lua si cate putin lapte de vaca cu apa ori laptele praf obisnuit.

Se poate face bebelusului timp de 10 minute o baie calda la care sa se adauge cu incetul apa tot mai fierbinte. In baie se pot pune foi de nuc si muguri de brad. La final, se poate pune o carpa cu apa calduta in jurul corpului, invelindu-l bine, dupa care bebe poate fi pus la culcare, in patut punand sticle cu apa calda. Astfel punem organismul intreg in miscare ...

La diaree, e obligatoriu sa fie schimbat felul de mancare!


Articole asemanatoare mai vechi:

Ceasul desteptator

Ceasul desteptator

Ceasul desteptator Va oferim spre lectura povestea “Desteptatorul” scrisa de Anca Marinescu. Ilustratia apartine lui Pompiliu Dumitrescu. Pentru prima data, Horia a ramas singur in casa. Nerabdator si...

Puricele si musca

Puricele si musca

Puricele si musca Va oferim spre lectura povestirea „Puricele si musca” scrisa de Lev Tolstoi. Odata puricele s-a intalnit cu musca. Puricele venea de la sat, iar musca de...

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiul Cafeaua e fructul unui arbore care creste in tarile calduroase. Arborele de cafea e mereu verde si inflorit, ca mai toate plantele din acele locuri....

Scrisoare pentru Mos Craciun

Scrisoare pentru Mos Craciun

Scrisoare pentru Moş Crăciun Moş Crăciune, Moş Crăciune, Anul ăsta tot, pe bune, Că am fost copil cuminte, Am la tine-o rugăminte, Noaptea aia de-ai să vii, Nu-mi aduce jucării, N-am nevoie de patine Sau vre-un trenuleţ pe...

Divinitatile grecesti si princ…

Divinitatile grecesti si principalele lor atribute

Divinitatile grecesti si principalele lor atribute In acest articol incercam sa va prezentam, rand pe rand, divinitatile grecesti, precum si principalele lor atribute, respectiv sferele de interese si atributele caracteristice. Zeus are...