Univers de copil

A+ R A-


Diversificarea alimentatiei la bebelusi

 

Alimentatia este cea care sustine dezvoltarea echilibrata si armonioasa a bebelusului, pentru ca acesta sa fie sanatos si sa creasca frumos in inaltime si in greutate. Diversificarea alimentatiei este un moment important in viata copilasului tau. Alegerea momentului, a alimentelor si a felului cum sunt introduse pot avea urmari asupra alimentatiei viitoare a copilului tau. Este nevoie de multa tact, multa pricepere si multe cunostinte legate de organismul copilului. Diversificarea alimentatiei la bebelusi incepe, de regula, dupa varsta de 5 luni.

 

Recomandarile medicilor privind diversificarea alimentatiei la bebelusi

§         Pana la 6 luni, medicii recomanda sa il hranesti pe micutul tau numai cu lapte la san.

§         Dupa 6 luni, laptele tau nu mai este suficient, deoarece nu ii mai ofera micutului tau toti nutrientii (in special fier) de care are nevoie. La aceasta varsta, medicii recomanda introducerea treptata a produselor in alimentatia copilului tau.

 

§         Daca astepti 6 luni ca sa introduci mancarea solida in alimentatia micutului tau, o sa minimizezi riscul reactiilor adverse la mancaruri si alergii. Acest lucru este important in special daca in familie ai un istoric de alergii.

§         Daca te hotarasti sa introduci mancarea solida inainte de 6 luni, exista o serie de mancaruri pe care trebuie sa le eviti, cum ar fi cele care contin gluten, oua, branza, peste.

 

Cel mai bine este sa consulti medicul inainte de a schimba ceva in alimentatia copilului!

Alimentele trebuie introduse unul cate unul, incepand cu cantitati mici. Odata cu aparitia simptomatologiei (varsaturi, diaree, exeme, manifestari astmatice) renuntati imediat la alimentul respectiv.

Introducand alimentele unul cate unul se poate depista mai usor cauza, pentru ca manifestarile apar odata cu introducerea noului aliment.

Daca diversificarea se face cu mai multe alimente in acelasi timp, cauza este mai greu de depistat.
Daca in familia dumneavoastra cineva are alergii la anumite alimente este bine sa fie evitate in alimentatia copilului pana in jurul varstei de 2 ani. In acest caz, diversificarea trebuie inceputa mai tarziu, in jurul varstei de 6 luni.

 

Este pregatit copilul pentru diversificarea alimentatiei?

 

Nu toti copiii se dezvolta la fel, asa ca, nu toti sunt sunt gata pentru diversificare la 4-6 luni. Urmariti insa semnele si reactiile lor. Copilul este probabil pregatit pentru aceasta schimbare atunci cand:

§         face miscari de mestecare. Acum ar trebui sa poata misca mancarea spre spatele cavitatii bucale pentru a inghiti. Pe masura ce invata sa inghita mai bine, vei observa ca ii curge din ce in ce mai putina saliva din gura. La 6 luni este posibil sa aiba si un dintisor sau chiar doi dintisori.

§         isi poate controla capul. Mentionam ca este important ca micutul tau sa poata sa mentina o pozitie dreapta ca sa manance cu lingura.

§         sta bine cand este tinut. S-ar putea sa fie nevoie sa il sustii la inceput. Mai tarziu, cand se poate sustine singur cat de cat, poti folosi un scaun inalt.

§         are o greutate sanatoasa. Majoritatea copiilor sunt pregatiti sa manance mancare semi-solida cand isi dubleaza greutatea de la nastere, lucru care se intampla in jur de luna a 6-a.

§         manifesta stare de foame. Este momentul pentru o schimare in alimentatia copilului, daca acesta nu se mai satura doar cu lapte.

§         dezvolta o curiozitate pentru ce mananci tu. Micutul tau incepe sa se uite la mancarea ta si incearca sa o duca la gura.

 

Legatura dintre diversificarea alimentatiei si alergiile alimentare

Divesificarea alimentatie inceputa prea devreme (inainte de 5 luni) predispune bebelusul la alergii alimentare.

Daca bebelusul este alimentat doar prin alaptare la san pana la 6 luni si in urmatoarele 6 luni prin alaptare la san asociata cu o formula usoara de alimentatie, atunci riscul de aparitie a unei alergii alimentare scade simtitor.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii te sfatuieste sa iti alaptezi cat se poate de mult bebelusul (cel putin 10 luni) si, daca vrei sa eviti aproape in totalitate alergiile alimentare ale bebelusului tau, sa respecti urmatoarele etape de diversificare:

§         sa eviti produsele lactate pana la varsta de 1 an;

§         sa eviti ouale pana la 2 ani;

§         sa eviti arahidele, nucile si migdalele pana la 3 ani.

Atentie! Aceste reguli de diversificare nu sunt unele generale, ci unele aplicabile in cazul bebelusilor cu risc de dezvoltare a alergiilor (in functie de factorii de risc).

 

De retinut!

Introducerea unui nou aliment se face doar daca bebelusul este perfect sanatos!

 Alimentele noi se introduc rand pe rand, la o diferenta de cel putin 3 zile una de cealalta, astfel incat sa putem observa primele semne de intolerantasi sa putem opri administrarea acelui aliment nou!

Alimentul nou introdus se ofera inaintea laptelui!

Masa bebelusului nu va fi intrerupta sub nicio forma de alte activitati!

Hidratarea intre mese se face doar cu lichide neindulcite. Puteti sa ii dati chiar apa.

Pentru inceput, evitati adaugarea de sare. Daca accepta in acest mod mancarea este perfect. Mai tarziu, puteti adauga si sare, desi parerile sunt impartite intre medicii pediatrii.

Alimentele vor fi pasate sub forma de pireuri extrem de fine  pana la aparitia primilor dintisori, dupa care se vor incerca pireuri mai grosute pentru a stimula reflexul de a mesteca!

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Nutrienti si alimente recomand…

Nutrienti si alimente recomandate in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii. Nutrienti. Alimente recomandate Trebuie insa sa iei in considerare cateva amanunte esentiale legate de ce trebuie sa contina dieta ta: §         Calciul si fosforul - Copilul are nevoie...

Intemeierea Moldovei

Intemeierea Moldovei

Intemeierea Moldovei   Moldova s-a intemeiat in imprejurari asemanatoare celor din Tara Romaneasca. Si aici, adica in tinuturile de la rasarit de Muntii Carpati, incepusera sa se organizeze mici statulete, care erau...

O familie vesela

O familie vesela

O familie vesela Va oferim spre lectura povestea “O familie vesela” scrisa de Silvia Colfescu. Intr-o prea frumoasa zi, cand bunica la targ o porni, soricutul Ront si...

Introducerea legumelor in alim…

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului

Introducerea legumelor in alimentatia bebelusului Primele alimente introduse in alimentatia bebelusului sunt legumele. Laptele continua sa fie alimentul esential, insa progresiv se adauga legume si fructe fel de fel. Acestea...

Lamele animalele surate ale ca…

Lamele animalele surate ale camilelor

Lamele - animalele surate ale camilelor Lamele sunt rudele sud-americane ale camilelor, fiind mai mici decat acestea. Au un cap relativ mare, botul ascutit, picioarele inalte si zvelte si sunt lipsite...