Univers de copil

A+ R A-


Gelozia in cuplu

gelozia in cupluLa intrebarea daca gelozia este buna sau nu pentru o relatie este dificil de dat un raspuns pozitiv sau negativ. Poate fi gelozia “vindecata”? Greu de spus … De cele mai multe ori, gelozia apare din teama de a pierde persoana iubita. In timp ce iubirea duce la formarea unei relatii de cuplu, gelozia poate duce la raceala, o distantare si chiar distrugerea unei relatii.

Unii autori incarca sa contureze si sa sustina variante de raspuns intermediare. Astfel, Kilmann afirma ca “ocazional sentimente atenuate de gelozie sunt normale pentru persoanele care iubesc. Se poate chiar argumenta ca asemenea sentimente au o valoare adaptativa in sensul ca ele intaresc motivatia conduitei interactionale a partenerilor. Sentimentele puternice se gelozie, totusi, pot fi distructive pentru relatie si in cazuri extreme pot conduce chiar la violenta fizica.”

Daca gelozia, mai ales atunci cand atinge valori mari in ceea ce priveste intensitatea, poate pune in pericol functionalitatea cuplului si mentinerea relatiei interpersonale in limitele parametrilor normali, se ridica problema modalitatilor de sprijin si de interventie in directia evitarii disfunctionalitatilor si dezechilibrelor aparute. Desigur, este foarte greu de oferit “retete”, desi unii autori, cum ar fi Hartfield si Walster, propun o “solutie”: gelozia poate fi “vindecata” cand ia forme acute, daca se parcurg trei faze, pornindu-se de la autoexaminare spre problematica relationarii interpersonale:

·         Incearcati sa va intelegeti sentimentele si sa identificati cu exactitate ceea ce va face sa fiti gelos.

·         Incercati sa va analizati sentimentele si decideti daca nu cumva sunteti prea sensibili si suspiciosi sau daca exista intr-adevar o problema reala in relatia interpersonala in care sunteti implicat/a.

·         Vorbiti cu partenera/partenerul de cuplu si incercati sa realizati un echilibru intre sentimentul de libertate si cel de securitate in cadrul relatiei.

In orice caz, ar fi bine sa va stapaniti imaginatia debordanta, sa nu va neglijati viata personala, sa nu lasati ca gelozia sa puna stapanire pe voi etc.

Gelozia reprezinta, de fapt, o forta irationala cauzata de existenta unor ganduri negative automate. Se incearca, adesea, stoparea acestor sentimente de gelorie si aparitia lor prin practicarea unor activitati, adoptarea unor comportamente favorabile, schimbarea gandurilor, dar e dificil. Nesiguranta, stangacia, sufocarea sunt cateva cuvinte ce pot descrie starea neplacuta in simtire.

Si, desigur, in cazul in care sentimentul de gelozie este mult prea ghinuitor si devastator pentru ambii parteneri, inainte de a lua o decizie de a parasi relatia, fiecare sau amandoi este recomandabil sa apelati la ajutor de specialitate, la psihoterapeuti.

O terapie axata pe analiza motivatiilor profunde, inconstiente care alimenteaza “simptomul geloziei” ar putea fi de mare ajutor, pentru ca o clarificare asupra sinelui, valentelor si exigentelor sale, dar si a tensiunilor si conflictelor reprimate, ofera premisele unei reconstructii a unui model relational mai adecvat cu sexul opus.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Imparat si proletar de Mihai E…

Imparat si proletar de Mihai Eminescu

Împărat şi proletar de Mihai EminescuPe bănci de lemn, în scunda tavernă mohorâtă,Unde pătrunde ziua printre fereşti murdare,Pe lângă mese lunge, stătea posomorâtă,Cu feţe-ntunecoase, o ceată pribegită,Copii săraci şi sceptici...

Desene Ursul pacalit de vulpe

Desene Ursul pacalit de vulpe

Desene - Ursul pacalit de vulpe   Era odata o vulpe vicleana ca toate vulpile. Ea umblase o noapte intreaga dupa hrana si nu gasise nicaieri. Facandu-se ziua alba, vulpea iese la...

Confectionam norisori de zapad…

Confectionam norisori de zapada

Confectionam norisori de zapada Norul de zapada este o decoratiune pe care o pot realiza chiar si copiii mai mici. Cu incredere si putin ajutor din partea celor mari, acestia vor...

Mica sirena de Hans Christian …

Mica sirena de Hans Christian Andersen partea II

Mica sirenă - de Hans Christian Andersen - partea II   Ea îi auzea pe pescari spunând mult bine de tânărul prinţ şi atunci se bucură că-i scăpase viaţa, cu toate că...

Poveste privind intemeierea Tr…

Poveste privind intemeierea Troiei

Poveste privind intemeierea Troiei Sa vedem care este povestea intemeierii cetatii Troia, cunoscuta si sub denumirea de Ilios sau Ilion. Se pare ca primul intemeietor al asezarii din Troia a fost...