Univers de copil

A+ R A-


Termite „Kamikaze”

In timp ce studia contactele violente dintre coloniile de termite, un zoolog britanic a descoperit o bizara strategie defensiva a acestei specii de vietuitoare. Din punctul de vedere al organizarii sociale, termitele se aseamana mai mult cu gandacii de bucatarie decat cu viespile – care traiesc in societati inchise -, cu albinele sau cu furnicile. Termitele dintr-o colonie au un rege, o regina si doua caste – lucratorii, care asigura necesarul alimentar al coloniei, si luptatorii sau soldatii, care au o infatisare deosebita de a celorlalti membri ai coloniei si au la dispozitie o panoplie impresionanta de arme fizice si chimice.

La majoritatea speciilor de termite, soldatii pot injecta amestecuri lichide de compusi toxici atunci cand isi musca adversarul, sau unii “luptatori” – termita au capul prevazut cu un soi de tun de apa, cu ajutorul caruia inamicul este improscat cu un jet puternic. Dintre speciile de termite studiate, cateva nu se conformeaza acestui tipic. La aceste “exceptii”, strategiile defensive sunt intruchiparea simplitatii, soldatii coloniilor respective recurgand pur si simplu la metoda folosita de fanaticii kamikaze japonezi in cel de-al doilea razboi mondial. Ei nu ataca cu arme refolosibile, ci “explodeaza” in apropierea dusmanului.

Fiecare termita “exploziva” isi face rezerve de lichid defensiv in abdomen, care are un invelis foarte subtire. In caz de atac, insecta isi incordeaza usor muschii abdominali, ejectand o picatura de lichid pe gura. Substantele volatile tin la distanta unele furnici si alte nevertebrate, functionand ca un factor de descurajare impotriva insectelor de prada. Cand este atinsa sau muscata, termita raspunde mult mai fioros: isi contracta muschii abdominali cu atata repeziciune, incat abdomenul umflat cu lichid defensiv se sparge acolo unde peretele este mai subtire; termita si atacatorul sunt prinsi in lichidul care devine repede vascos in contact cu aerul. Potrivit unor zoologi, termitele “kamikaze” sunt mult mai eficiente in lupta decat suratele lor.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Neamul romanesc si cele trei e…

Neamul romanesc si cele trei etape de unitate romaneasca

Neamul romanesc si cele trei etape de unitate romaneasca Neamul romanesc de pretutindeni a avut in decursul istoriei lui framantate afirmate trei mari sarbatori ale unitatii sufletesti si nationale. Din samanta...

Noaptea de Halloween poezie

Noaptea de Halloween poezie

Noaptea de Halloween - poezie Poezie despre înfricoșătoarea Noapte de Halloween.     Noapte întunecată fără de sfârșit Haloweenul magic, iarăși a sosit Vrăjitoare multe împânzesc văzduhul Iar stafiile bântuie...

Ninge de Otilia Cazimir

Ninge de Otilia CazimirVezi poezia Ninge, scrisă de Otilia Cazimir.   Ssst! ... Măicuţa gerului,Cu mânuţa îngheţată, Bate-n poarta cerului Şi întreabă supărată:

Bolile diareice la sugar I

Bolile diareice la sugar I

Bolile diareice la sugar I   Unul din simptomele cel mai frecvent intalnite la sugar si care apare in diverse circumstante patologice il reprezinta diareea. Diversitatea conditiilor si cauzelor care determina aparitia...

Peisaj de toamna de Virgil Car…

Peisaj de toamna de Virgil Carianopol

Peisaj de toamna de Virgil Carianopol   Poezia Peisaj de toamna de Virgil Carianopol   Crizantema, floare rara, Cu petale diafane, A-nflorit. Si floarea toata Si-a-mbracat-o cu volane.