Univers de copil

A+ R A-


Vitaminele in regimul femeii insarcinate

 

In afara de alimentele care furnizeaza calorii, pentru functionarea sa normala mai sunt necesare si alte substante, numite vitamine.

Biochimistul american Casimir Funck a introdus in dietetica termenul de vitamina, denumire pe care a aplicat-o unor substante chimice (“amine”) gasite de el in invelisul bobului de orez. Este vorba de vitamina B1. Astazi sunt circa 20 de substante care poarta acest nume. Vitaminele actioneaza, ca si hormonii, in cantitati foarte mici.

In timpul sarcinii, consumul de vitamine contribuie la cresterea copilului in uter si creeaza o mica rezerva pe care nou-nascutul o epuizeaza in primele saptamani de viata, cand aportul de vitamine prin alimentatie este foarte redus.  Vitaminele sunt necesare si organismului mamei care in timpul sarcinii este supus unui efort mai mare ca de obicei. Un regim lipsit de vitamine poate duce la avort sau chiar la nasterea unui copil debil, cu o dezvoltare intarziata.

 

Si acum, iata vitaminele de care organismul gravidei are neaparata nevoie.

 

Vitamina A este vitamina cresterii. Se gaseste in lapte si in derivate (unt), in untura de peste, in ficatul de vita, pasare, ca si in anumite legume (spanac, morcovi, rosii, etc.). In cazul unei carente de vitamin A, mama va prezenta tulburari digestive si de vedere, uscaciunea pielii, stare de oboseala cronica.

 

Vitaminele B (mai bine zis grupul de vitamine B: B1, B2, B6, etc.) asigura buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a aparatului digestiv. Se gasesc in grauntele de cereale, in unele legume (linte, mazare, etc.). De mentionat ca painea alba nu contine vitamina B1, ci numai painea neagra si cea intermediara. Carenta de vitamine B va realiza, in afara de intarziere in cresterea copilului, tulburari in organismul mamei pierdea poftei de mancare, coonstipatie sau diaree, dureri ale extremitatilor, edeme [precum si contractii uterine ineficiente.

 

Vitamina C (acid ascorbic) se gaseste in cantitate maire in fructe si in unele legume proaspete (lamai, portocale, rosii, fragi, piersici, varza, etc.). Carenta de vitamina C din organismul mamei poate provoca o anemie la nou-nascut. Consumati, asadar, cat mai multe fructe proaspete!

 

Vitamina D participa la fixarea calciului. Alimentele contin foarte mici cantitati de vitamina D. Aceasta este fabricata in organism sub influenta razelor ultraviolete. In cazul unei insuficiente, medicul obstretician va indica preparate de vitamina D. Carenta de vitamina D prooduce tulburari de decalcifiere la mama (carii dentare, dureri osoase), iar la sugar, rahitism.

 

Vitamina E (vitamina fecunditatii) este necesara femeii gravide. Se gaseste in special in boabele de cereale (grau), in galbenusul de ou, in ficat.

 

Vitamina K (antihermoragica) favorizeaza coagularea. Este folosita spre sfarsitul sarcinii. Se gaseste in spanac si in salata verde.

 

Pentru ca fructele si legumele sa nu-si piarda continutul de vitamine va sfatuim sa le consumati pe cat posibil crude, acestea sa fie proaspete. In orice caz, daca necesita fierbere, vor fi fierte cat mai putin si in cat mai putin aapa. Va recomandam sa fierbeti legumele in vapori de apa pentru a nu-si altera continutul.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Stejarul din Borzesti

Stejarul din Borzesti

Stejarul din Borzeşti A fost odată un timp pe când Molna şi Prutul nu făceau hotar între trei ţări surori, pe când bourul moldovenesc era singur stăpân pe o ţară largă,...

Legenda paunului si a lebedei

Legenda paunului si a lebedei

Legenda paunului si a lebedei Paun era numele fiului unui bogat negustor de peste, inalt si cu parul negru. Ochii sai ii sunt albastri, iar mustacioara sa asemeni cu pana corbului. Tare...

Presopunctura mainilor la copi…

Presopunctura mainilor la copii si adulti

Presopunctura mainilor la copii si adulti Pentru ameliorarea sau vindecarea unor boli se practica, de multa vreme, o metoda despre care fiecare dintre noi stie cate ceva. Este vorba de presopunctura,...

Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia O temperatura centrala a corpului mai mica de 35 grade C se numeste hipotermie. Valoarea normala a temperaturii corpului este cuprinsa intre 36-37 grade C. Categoriile...

Ardealul si locurile sale

Ardealul si locurile sale

Ardealul si locurile sale Se cheama Ardeal toata tara cuprinsa in cununa muntilor Carpati. De jur imprejur, Ardealul e ocolit de munti, iar la mijloc e un podis (un fel de ses...