Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Utilizarea instrumentului testmoz in evaluarea didactica
Scris de mihaiela lazar   
Luni, 08 Mai 2017 21:53

UTILIZAREA INSTRUMENTULUI TESTMOZ ÎN EVALUAREA DIDACTICĂ

Profesor Buşcă Alexandru

Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu”, Năvodari

Rezumat: Testmoz permite profesorilor să realizeze teste online. În acest articol este prezentat modul de realizare a testelor cu ajutorul acestui instrument.

Cuvinte cheie: evaluare, teste, itemi

Testmoz este un generator de teste, ușor de utilizat. Acest instrument poate fi folosit în mod gratuit, dar pentru a accesa unele facilități utilizatorul trebuie să plătească 20$ pe an.

Pentru ceea ce dorește un profesor să realizeze, varianta gratuită a lui Testmoz este suficientă. Nu necesită crearea unui cont, nici de către profesor, nici de către elev.

Există patru tipuri de întrebări care pot fi folosite în cadrul testelor. Cu ajutorul lui Testmoz se generează rapoarte asupra rezultatelor obținute la test.

Pentru realizarea de teste online cu ajutorul acestui instrument accesăm adresa de Internet https://testmoz.com/.

În momentul în care accesează această pagină, utilizatorul are la dispoziție două butoane: butonul Make a test și butonul View a demo. Primul buton permite realizarea unui test, iar al doilea buton permite rezolvarea unui test deja realizat cu Testmoz, test aflat la adresa https://testmozusercontent.com/1/student.

Apăsând butonul Make a test putem începe să realizăm propriul test.

v În câmpul Test name introducem numele testului.

v În câmpul Choose a password introducem o parolă pentru testul respectiv. Parola face ca accesul la editarea testului să fie blocată pentru persoanele neautorizate.

v În câmpul Retype your password introducem din nou parola introdusă anterior.

Suntem avertizați că uitând parola testului nu avem posibilitatea să o recuperăm. De asemenea ni se spune să ținem minte URL-ul testului respectiv. Putem salva într-un fișier parola și link-ul testului.

Apăsând butonul Continue putem să construim testul. În fereastra care apare avem următoarele butoane: Home, Settings, Questions, Publish, Reports și Logout.

Butonul Home ne trimite către Test Control Panel, panoul de control al testului respectiv. Aici este afișat link-ul către testul realizat cu Testmoz.

Butonul Settings ne permite să realizăm setările pentru testul curent.

v În câmpul Quiz name putem modifica titlul testului.

v În câmpul Introduction putem insera o introducere care va fi afișată la începutul testului.

v În câmpul Conclusion putem insera o concluzie care va fi afișată după trimiterea testului.

v În câmpul Passcode introducem parola de acces pentru elevi la testul respectiv.

v Dacă bifăm opțiunea Randomize the question order întrebările testului vor fi afișate în ordine aleatoare.

v Dacă bifăm opțiunea Score la sfârșitul testului va fi afișat scorul.

v Dacă bifăm opțiunea Quize outline (schița testului) putem apoi bifa alte două opțiuni: Indicate if the response was correct or incorrect și Display the correct answer.

v Dacă bifăm opțiunea Indicate if the response was correct or incorrect putem indica la sfârșitul testului dacă răspunsul a fost corect sau incorect.

v Dacă bifăm opțiunea Display the correct answer putem afișa la sfârșitul testului răspunsul corect.

v Butonul Save permite salvarea setărilor efectuate.

Butonul Questions permite introducerea întrebărilor care vor alcătui testul respectiv. Butonul Add New Question introduce o întrebare.

v În câmpul Question x of y introducem întrebarea x din y.

v Din lista ascunsă Type alegem tipul întrebării. Există următoarele tipuri:

Ø True/False – Adevărat /Fals,

Ø Multiple choice – Cu alegere multiplă,

Ø Multiple response – Cu răspuns multiplu,

Ø Fill in the blank – Cu completarea spațiului liber.

v La Points stabilim numărul de puncte pentru întrebarea respectivă.

v În câmpurile care apar sub textul Enter the answer choices, and mark which answer is correct introducem răspunsurile și marcăm răspunsul corect.

v Opțiunile Add / Remove answer choice permit adăugarea / ștergerea unui răspuns.

v Dacă bifăm opțiunea Shuffle answers răspunsurile vor fi afișate aleatoriu / amestecate.

v Butonul Save permite salvarea întrebării.

v Butonul Save and Add New Question permite salvarea întrebării și adăugarea unei noi întrebări.

v Butonul Cancel ne permite să renunțăm la întrebarea respectivă.

Butonul Publish permite publicarea testului. Ni se oferă sfatul ca după ce am realizat publicarea testului, acesta să nu mai fie modificat. Finalizăm operația de publicare a testului prin apăsarea butonului roșu Publish. Este afișat link-ul către testul respectiv și parola elevilor pentru test.

Butonul Reports afișează statistica răspunsurilor. Pentru fiecare elev care a rezolvat testul este afișat scorul, ora la care a început rezolvarea testului, precum și numărul de minute necesare pentru parcurgerea acestuia. Pentru a vedea cum a răspuns la întrebările testului un elev, apăsăm pe numele acestuia. Se calculează o medie a scorului pentru elevii care au participat la test și o medie a timpului de rezolvare. Profesorul poate exporta scorurile elevilor într-un fișier csv, fișier care conține următoarele informații: Name (numele), Start Datetime (început dată și oră), Time (timp), Percent (procent), Points Earned (puncte câștigate), Points Possible (puncte posibile). De asemenea pentru fiecare elev este afișat cum a răspuns la fiecare întrebare în parte (corect / greșit). În format csv sunt salvate pentru fiecare elev răspunsurile pe care le-a dat. Link-ul answer key furnizează răspunsurile corecte pentru testul respectiv.

Butonul Logout permite utilizatorului să părăsească testul respectiv.

La următoarea adresă de Internet https://testmoz.com/1130975/ se găsește un test realizat pentru elevii claselor a IX-a. Testul se numește Test1. Pentru rezolvarea sa elevul trebuie să tasteze numele său, precum și parola de acces la test (în acest caz este aaa1). Testul conține cinci itemi, fiecare item fiind cotat cu câte un punct. Apăsând pe butonul Submit elevul vede rezultatul testului, vede care au fost răspunsurile corecte. În cazul răspunsurilor greșite vede care era varianta corectă. După finalizarea testului elevul apasă butonul Logout.

Utilizarea testelor online realizate cu Testmoz, presupune renunțarea la tipărirea clasică a testelor și implică utilizarea unui laborator de informatică conectat la Internet.

Cu Testmoz testarea devine facilă pentru profesor și atrăgătoare pentru elevi.

Bibliografie

1. http://techtoolsforassessment.pbworks.com/w/page/93436025/Testmoz Accesat 9 aprilie, 2017

2. http://www.freetech4teachers.com/2010/10/testmoz-simple-tool-for-giving-tests.html#.WMLRnPIuNFo Accesat 5 aprilie, 2017

3. http://www.pearltrees.com/u/43255555-testmoz-the-test-generator Accesat 5 aprilie, 2017

4. https://testmoz.com/ Accesat 5 aprilie, 2017

5. https://www.edidaktik.dk/en/testmoz-i-undervisningen.html Accesat 7 aprilie, 2017

6. https://www.youtube.com/watch?v=cj9mqegCtws Accesat 9 aprilie, 2017

7. https://www.youtube.com/watch?v=NCSA23ulNe0 Accesat 7 aprilie, 2017


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

Revista cu ISSN

Traditii si obisnuinte nutritionale

TRADIŢII ŞI OBIŞNUINŢE NUTRIŢIONALE   Maistru instructor Zuleam Eugenuia C.N.E. “Gh. Chiţu” Craiova, judeţul Dolj     Bucătăria românească este apreciată astăzi ca una din cele mai bogate bucătării, atât pentru varietatea preparatelor cât mai ales...

Read more

Rolul imaginii de televiziune in influen…

ROLUL IMAGINII DE TELEVIZIUNE ÎN INFLUENŢAREA COMPORTAMENTULUI ELEVILOR   Prof. CIUCĂ (STAN) CRISTINA Şcoala cu clasele I-VIII Basca-Chiojdului, Chiojdu, jud. Buzău     Lumea se schimbă cu o rapiditate extraordinară, mass-media pătrunde în viaţa fiecăruia dintre...

Read more

traditional sau modern in predare

TRADIŢIONAL SAU MODERN ÎN PREDARE?     Profesor Mihăeş Violeta Şcoala cu clasele I-VIII Ploscuţeni, jud. Vrancea   Modelul tradiţional de predare nu răspunde noilor tendinţe in didactica modernă, fiind fondat pe „triada învăţare frontală –...

Read more

O experienta unica! Honeywell Educators …

O experienta unica! Honeywell Educators @ Space Academy

O experientã unicã! Honeywell Educators @ Space Academy (27 iunie - 2 iulie 2009) U.S. Space&Rocket Center, Huntsville – Alabama – U.S.A.       Mã numesc Lidia Mînzã si sunt profesor de chimie la Colegiul...

Read more

Dezvoltarea creativitatii elevilor obiec…

STUDIU - DEZVOLTAREA CREATIVITĂȚII ELEVILOR- OBIECTIV PRIORITAR AL ȘCOLARITĂȚII MICI înv. Gligor Dana, Școala Gimnazială Cîmpeni Cu toții, părinți și dascăli, ne dorim un copil creativ, imaginativ care să picteze aşa...

Read more

Limba franceza_ limba utila si necesara

LIMBA FRANCEZĂ ESTE ÎNCĂ O LIMBĂ UTILĂ ŞI NECESARĂ A ZILELOR NOASTRE?   Prof. Dinu Maria Şcoala cu clasele I-VIII, Bâlta, Dolj     În zilele noastre, limbile străine au devenit o necesitate pentru o viaţă...

Read more

Metode alternative de evaluare la matema…

METODE ALTERNATIVE DE EVALUARE LA MATEMATICĂ Prof. GARCEA FLORIN CATALIN ŞCOALA GENERALĂ NR. 1 – MOTRU Acest articol prezintă metodele alternative de evaluare, care...

Read more

Metode si tehnici de cunoastere si carac…

METODE ŞI TEHNICI DE CUNOAŞTERE ŞI CARACTERIZARE PSIHOPEDAGOGICĂ A ELEVILOR     Cunoaşterea psihologică de către profesor a elevilor este complexă şi dificilă, dar, este şi extrem de profitabilă pentru elevul în cauză,...

Read more