Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


E L F E PARIS
Duminică, 08 Noiembrie 2009 03:00

E L F E PARIS - ŞCOALÃ UNICÃ ÎN EUROPA

Prof. Dan Stroe

Colegiul Economic Buzãu

 

 

Se spune pe bunã dreptate cã Parisul este “orasul luminilor”. Am avut ocazia sã mã conving de acest adevãr, gratie unei burse obtinute de la ANPCDEFP. Stagiul de perfectionare intitulat “Spécialisation pour formateurs” desfãsurat în perioada 21 septembrie - 2 octombrie 2009 a avut loc la ELFE-Ėcole de Langue Française pour Ėtrangers.

Aceastã institutie este specializatã din anul 1984 în pregãtirea formatorilor de profesori de limba francezã iar sistemul de perfectionare este unul original - se lucreazã cu grupe de pânã la 6 adulti.

ELFE functioneazã în clãdirea unui vechi hotel ce dateazã din secolul al XIX-lea si se aflã într-un cadru pitoresc de neegalat, într-o oazã de verdeatã si de liniste, în centrul Parisului, la circa 15 minute pe jos de Opera Garnier, la 5 minute tot pe jos de statia de metro Place de Clichy.

Pe tot parcursul anului, se organizeazã aici cursuri de aprofundare a limbii franceze în mini grupe într-o atmosferã familialã, cei interesati având la bazã o multitudine de mijloace si procedee profesioniste pentru a atinge dezideratul propus.

Se practicã aici un învãtãmânt de activitate care permite totodatã descoperirea culturii si a civilizatiei franceze, prin activitãtile socio-culturale care le sunt puse la dispozitie celor care calcã pragul acestei scoli.

Beneficiarii cursurilor de aici se pot instrui în multitudinea sãlilor de clasã dotate cu aparaturã electronicã si audio-vizualã, material pedagogic suficient dar si spatii de relaxare, prelungite de terase la care se poate servi oricând o veritabilã cafea frantuzeascã.

O echipã de profesionisti este alãturi de cursanti, oferindu-le acestora informatii de calitate si un învãtãmânt specializat.

Este interesant de remarcat cã aceste cursuri sunt tinute de câte doi profesori prin alternantã iar acest sistem permite studentilor si profesorilor cunoasterea de personalitãti si accente diferite. Metodele comunicative si interactive utilizate cu preponderentã se caracterizeazã printr-o varietate de activitãti si strategii de învãtare, un învãtãmânt si stagii pedagogice personalizate, o ambiantã de lucru destinsã si fondatã pe interactiune si interculturalitate.

În ceea ce mã priveste, am participat la cursuri de specializare pentru formatori, în grupe formate din 6 persoane, alãturi de colegi din Elvetia, Japonia, Marea Britanie si Italia. În fiecare zi am avut ocazia sã asist la o incursiune în analiza documentelor ce vizau cultura si civilizatia francezã, presa parizianã, sã asistãm în calitate de observatori la desfãsurarea cursurilor de pregãtire pentru studenti, sã predãm noi însine cadrelor didactice din alte tãri.

Experienta acumulatã aici mi-a permis sã îmi perfectionez necontenit metodele de lucru cu elevii dar si cu adultii, sã îmi pot însusi si aplica parametri care pot raporta studiul limbii franceze din tara noastrã la standardele europene.

Nu au fost omise cursurile particulare pentru diferite domenii de activitate cum ar fi: afaceri, bãnci, asigurãri, juridic, turism, medicinã, diplomație, muzicã, literaturã, teatru, cinema.

Dintre obiectivele comunicative urmãrite prin cursurile “Specializare pentru formatori” de la Paris, pot aminti: analiza si realizarea unui buletin de informatii radio si a unei emisiuni de televiziune, comentarea stirilor de actualitate, comentarea articolelor despre turism si a ghidurilor turistice, dezbateri asupra actualitãtii diverse franceze si internationale, a diferitelor probleme legate de educatia adultilor.

La acestea se adaugã comentarii asupra prezentãrilor orale de subiecte, rezumatelor scrise, productii audio-vizuale, etc.

Obiectivele gramaticale ale cursurilor au vizat reactualizarea problemelor importante de gramaticã francezã angrenate în contextul exprimãrii în conjuncturi si situatii diverse de comunicare.

Nu au fost omise activitãtile de clasã diverse ce au avut ca scop realizarea printre altele, a unor reviste de presã, schimburi de opinii cu referire la aspectele importante ale educatiei adultilor în Franta si în strãinãtate, ale actualitãtii franceze si internationale.

“Ėcole de Langue Française pour Ėtrangers! este acreditatã si recunoscutã la nivel international pentru eficienta si calitatea pregãtirii asigurate aici în anul 2008, prestigioasa institutie din Paris a primit însemnul oficial de “calitatea învãtãrii limbii franceze, limbã strãinã” atribuitã de o comisie interministerialã specializatã în acest sens.

Persoane de vârste si orizonturi culturale diferite care provin din multe institutii de învãtãmânt, întreprinderi si organisme internationale sunt tot mai mult atrase de “E L F E” Paris pentru tot ceea se face aici, în interesul educatiei pentru adulti si nu numai.

Întregul personal al acestei unitãti de învãtãmânt superior, în frunte cu doamna directoare Anne Serrat, vã asteaptã oricând sã pãsiti pragul scolii pariziene recunoscute în lumea întreagã.

 

 

Ultima actualizare în Vineri, 26 Martie 2010 19:09
 

Revista cu ISSN

Tristan Tzara si experienta Dada

TRISTAN TZARA ŞI EXPERIENŢA DADA Învăţătoare: Nevodenszki Sorina ,Şcoala cu clasele I-VIII Sânandrei, Judeţul Timiş „Luaţi un ziar. / Luaţi nişte foarfeci. / Alegeţi din acest ziar un...

Read more

Raport scris final al inspectiei scolare…

  ANEXA Nr. 3   la regulament   RAPORT SCRIS FINAL AL INSPECTIEI SCOLARE GENERALE   - model -      1. Denumirea unitatii de invatamant preuniversitar ......................................................................................................    2. Perioada inspectiei ....................................................................................................................................................    3. Echipa de inspectie:...

Read more

Jocul didactic metoda ideala de activiza…

JOCUL DIDACTIC – METODĂ IDEALĂ DE ACTIVIZARE A ÎNVĂŢĂRII Prof. înv. primar: DOBREA MONICA Şcoala Gimnazială „Emil Racoviţă” Oneşti, jud. Bacău ...

Read more

Planificare model pentru educatie muzica…

Planificare model pentru educatie muzicala invatamant gimnazial   Incepand cu anul scolar 2011-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a oferit pentru prima data tuturor cadrelor didactice modele de planificari calendaristice. Iata...

Read more

Studiu privind importanta aplicarii meto…

Studiu privind importanta aplicarii metodelor active in orele de istorie la clasa a IV a

STUDIU PRIVIND IMPORTANŢA APLICĂRII METODELOR ACTIVE ÎN ORELE DE ISTORIE, LA CLASA A IV-A Liliana Damian, institutor Şcoala cu clasele I-VIII Vădeni, jud. Brăila La începutul clasei a IV-a s-a...

Read more

Copilaria iubire in opera lui Mihai Emin…

COPILĂRIA – IUBIRE ÎN OPERA LUI MIHAI EMINESCU   Ileana Faur, profesor Limba şi Literatura română Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Timişoara            Prezentul articol aduce în discuţie valenţele iubirii adolescentine, pure, în poeziile de...

Read more

Implementarea unui program personalizat …

IMPLEMENTAREA UNUI PROGRAM PERSONALIZAT DE RECUPERARE A RĂMÂNERII ÎN URMĂ LA ÎNVĂȚĂTURĂ   Prof.înv. preșcolar Ciolan Laura Elena G.P.P. ”Sfântul Nicolae” Câmpulung, Argeș   Rezumat Acest articol conține un studiu de caz al unui copil de...

Read more

Dezvoltarea creativitatii elevilor obiec…

STUDIU - DEZVOLTAREA CREATIVITĂȚII ELEVILOR- OBIECTIV PRIORITAR AL ȘCOLARITĂȚII MICI înv. Gligor Dana, Școala Gimnazială Cîmpeni Cu toții, părinți și dascăli, ne dorim un copil creativ, imaginativ care să picteze aşa...

Read more