|
|
Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa intai informatii pentru parinti |
Joi, 21 Martie 2013 00:00 |
Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa intai informatii pentru parinti
Incepand de marti, 2 aprilie 2013, in scolile din Romania incep inscrierile in invatamantul primar: inscrierile la clasa pregatitoare si clasa I. Sa ne reamintim principalele elemente cuprinse in Metodologia pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014.
CINE SE POATE INSCRIE IN CLASA PREGATITOARE?
Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv.
La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal.
CINE INTRA DIRECT IN CLASA I?
Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare.
La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 7 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal. Aceste prevederi se aplica pentru anul scolar 2013-2014.
UNDE SI CUM SE FACE EVALUAREA DEZVOLTARII PSIHOSOMATICE A COPILULUI?
Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea Centrului judetean/al municipiului București de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE).
Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite zone ale judetului/municipiului Bucuresti, cu prioritate in gradinite.
Evaluarea se efectueaza in perioada 2 aprilie – 19 aprilie, in intervalul orar 10.00 – 18.00.
Evaluarea se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
LA CE UNITATE DE INVATAMANT SE POATE INSCRIE COPILUL?
Parintele poate opta:
fie pentru inscrierea la scoala de circumscriptie – in aceasta situatie, copilul este automat inscris fie pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie – in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare.
Parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea.
UNDE VOR AVEA LOC INSCRIERILE?
La unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile-tip de inscriere pot fi completate și validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesand casuta de pe prima pagina, intitulata "Inscriere in invatamantul primar". Formularul va fi disponibil online din data de 2 aprilie. In cazul completarii online, parintele va trebui sa mearga la unitatea de invatamant la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.
CARE SUNT ACTELE NECESARE INSCRIERII?
· Cerere-tip de inscriere
· Copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
· Certificatul de nastere al copilului
· Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare sau clasei I, acolo unde este cazul
· Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale i/sau specifice (acolo unde este cazul)
CARE ESTE CALENDARUL INSCRIERILOR?
Inscrierile vor avea loc in doua etape. La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa.
Prima etapa: 2 APRILIE – 22 APRILIE, de luni pana vineri, intre orele 08.00 – 20.00 - sambata, intre orele 08.00 – 13.00 - parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant
A doua etapa: 8 MAI – 17 MAI. Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.
Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.
29 APRILIE - afisarea listei copiilor inscrisi, dupa prima etapa
24 MAI - afisarea listei copiilor inscrisi, dupa a doua etapa
CARE SUNT CRITERIILE DE DEPARTAJARE PE CARE UNITAȚILE DE INVATAMANT LE APLICA ATUNCI CAND SUNT MAI MULTI COPII PE LOC?
Criterii generale:
· Are un anumit tip de handicap
· Este orfan de unul sau de ambii parinti
· Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial
· Are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita
Criterii specifice:
Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie.
Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex, etc.
DE UNDE ISI VOR PUTEA LUA PARINTII INFORMATII?
Din patru surse:
1) Internet - Inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o rubrica, denumita Inscrierea in invatamantul primar 2013, care poate fi accesata și de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, la rubrica Inscrierea in invatamantul primar 2013. Pagina devine valabila incepand cu data de 25 martie.
2) Direct de la scoli, cu ocazia evenimentului Ziua portilor deschise. Fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Parintii și copiii vor putea vizita spatiile și vor putea discuta cu cadrele didactice.
3) De la gradinite. In perioada 1-12 aprilie vor fi organizate intalniri pentru informarea și consilierea parintilor ai caror copii se afla in gradinta și care vor fi cuprinși in invatamantul primar in anul scolar 2013 – 2014.
4) Telverde – poate fi apelat numarul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru judet
UNDE SE ORGANIZEAZA CLASA PREGATITOARE?
Clasa pregatitoare face parte din invatamantul primar.
Clasa pregatitoare se poate organiza atat in spatiile scolilor, cat și in incinta gradinitelor, in functie de situatia particulara a fiecarei unitati de invatamant.
Pentru informarea parintilor si a publicului interesat și pentru a permite parintilor luarea unor decizii in cunostinta de cauza privitoare la optiunea pentru o unitate de invatamant sau alta, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie și informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in spatiul scolilor sau a gradinitelor), la posibilitatea organizarii programului „Scoala dupa scoala”, la organizarea si dotarea spatiului scolar, etc.
CE DIFERENTE EXISTA INTRE CLASELE PREGATITOARE ORGANIZATE IN SCOLI SI CELE ORGANIZATE IN INCINTA GRADINITELOR?
Nu sunt diferente. Toate au fost gandite si amenajate astfel incat sa ofere cele mai bune conditii pentru desfasurarea procesului educational.
In ambele locuri vor preda exclusiv invatatori/invatatoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregatitoare.
Curriculum-ul va fi acelasi, indiferent de locul unde se desfasoara cursurile pentru clasa pregatitoare.
Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate in urma cu un an de catre Ministerul Sanatatii, pentru copiii care intra in clasa pregatitoare.
Ministerul Educatiei Nationale va continua programul privind dotarile cu mobilier și material didactic, specifice pentru clasa pregatitoare, acolo unde unitatile de invatamant vor solicita acest lucru, ca urmare a organizarii unor clase suplimentare.
EXISTA SUFICIENTE LOCURI PENTRU COPII LA CLASA PREGATITOARE?
Da, fiecare copil are un loc asigurat. Numarul de locuri alocat prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare este mai mare sau egal cu numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.
CE FEL DE ACTIVITAȚI SE VOR DESFAȘURA LA CLASA PREGATITOARE?
Copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.
Se vor face mai multe ore de miscare (doua ore de Educatie fizica + doua ore de Muzica și miscare).
CUM PROCEDEZ IN CAZUL INVATAMANTULUI PARTICULAR?
Inscrierea se face in prima etapa (02 – 22 aprilie).
Inscrierea se face direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata și-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant. In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite.
Daca, dupa finalizarea primei etape, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant dorita de parinte, copilul poate fi inscris la școala de circumscriptie, numai daca parintele a solicitat și aceasta optiune in formularul de inscriere. In caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere (08 – 17 mai).
Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:
|
|
O PLEDOARIE PENTRU ABORDAREA METODELOR
ACTIV-PARTICIPATIVE LA CLASÃ
Înv. Damian Liliana
Şcoala cu clasele I-VIII Vãdeni, Jud. Brãila
Activitatea de instruire a elevilor care se desfãsoarã în scoalã tinde spre o formã optimalã... Read more
Planificare model pentru consiliere si orientare invatamant gimnazial
Incepand cu anul scolar 2011-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a oferit pentru prima data tuturor cadrelor didactice modele de planificari calendaristice.... Read more
Educatie ecologica si de protectie a mediului
Caietul elevului
Clasele I-IV
- un material finantat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin Ordin de Ministru nr. 2730/03.12.2007
Disciplina optionala “Educatie ecologica si de protectie... Read more
Ce teze se dau in anul scolar 2012-2013
In scurta vreme va incepe perioada tezelor din anul scolar 2012-2013. Vezi perioada de sustinere a tezelor, precum si lista disciplinelor la care... Read more
UTILIZAREA INSTRUMENTULUI DUSTBIN GAME ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ
Profesor Bușcă Laura
Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu”, Năvodari
Rezumat: Dustbin Game este un instrument cu ajutorul căruia se pot crea resurse educaționale. Articolul... Read more
ASPECTE PRIVIND EDUCAŢIA ESTETICÃ
Institutor Riciu Daniela
Şcoala cu clasele I-IV Vitãnestii de sub Mãgurã, S.A.M. nr. 1 Gãgesti, Bolotesti,Vrancea
Educatia esteticã reprezintã activitatea de formare-dezvoltare a... Read more
PRINCIPIILE ALTERNATIVEI EDUCAȚIONALE STEP BY STEP
Florea Mihaela Ramona, prof. înv. primar
Școala Gimnazială „Andrei Șaguna“ Deva
Step by Step este o metodă alternativă... Read more
ANEXA Nr. 10
la metodologie
PROBA PRACTICA
din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate la clasele/grupele/unitatile de invatamant care scolarizeaza elevi cu deficiente de auz
Proba practica consta in:... Read more
ORDIN privind organizarea si desfasurarea
admiterii în învatamantul liceal de stat,
pentru anul scolar 2011-2012
În baza prevederilor Legii învatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
În temeiul Hotararii Guvernului nr.… MOTIVAȚIA ÎNVĂȚĂRII LA ȘCOLARII MICI
Prof. înv. primar Almaș Andreea-Ioana
Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău
Una dintre mizele cele mai importante ale sistemului de învățământ românesc este stimularea motivației…
Planificare model pentru limba germana moderna invatamant gimnazial
Incepand cu anul scolar 2011-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a oferit pentru prima data tuturor cadrelor didactice modele de planificari calendaristice.…
DE LA LITERATURĂ LA ŞTIINŢĂ
Profesor Szekely Daniela
Liceul Tehnologic Lupeni
Omul deplin al culturii româneşti, Mihai Eminescu, a fost o apariţie deosebită în literatura secolului al XIX-lea integrându-se în marele curent romantic… LITERATURA PENTRU COPII
Prof. Octavian Horia Minda
Şcoala cu clasele I-VIII Sânandrei, jud. Timiş
Literatura pentru copii îi introduce pe elevi într-un alt univers, cel al ficţiunii. Cărţile pentru copii sunt obiecte culturale… Voluntariatul recunoscut ca experienta profesionala
Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat legea care prevede ca voluntariatul sa fie recunoscut ca experienta profesionala. Legea işi propune promovarea ideii de voluntariat, in conditiile…
PLÂNSUL BACOVIAN ŞI REVELAREA MOTIVATĂ
A UNEI DESCĂRCĂRI INTERIOARE
Ştefan Lucian Mureşanu, PhD
Motto: În haine negre, întunecate, / Eu plâng în parcul de mult părăsit... / Şi-a mea serenadă s-a rătăcit,…
A STUDY IN EXPRESSING FEELINGS IN POETRY
Profesor Ştefănescu Adriana
Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”, Timişoara
In expressing feelings, some of the pupils have to fight the tendency of becoming too explicit and…
DIMITRIE GUSTI – ÎNTEMEIETORUL ŞCOLII MONOGRAFICE ROMÂNEŞTI
Prof. Dr. Nadia Vesa
Şcoala Gimnazială Vidra, Judeţul Alba
Filosof, sociolog şi estetician, membru al Academiei Române, fondator al Şcolii monografice de la Bucureşti, Dimitrie Gusti…
|
|