Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Metodologia reformei educatiei
Scris de administrator   
Joi, 08 Martie 2018 20:25

METODOLOGIA REFORMEI EDUCAŢIEI

Prof. Nae Mihaela

Liceul Tehnologic “ Constantin Brâncuşi”, Piteşti

Cunoaşterea literaturii române reprezintă un proces didactic complex, eşalonat pe un întins parcurs temporal, bine organizat în virtutea unor principii pedagogice didactice care îşi găsesc reflectarea în câteva documente oficiale”.

Planul de învăţământ

Planul de învăţământ este un document oficial de politică a educaţiei în care se structurează conţinutul învăţământului pe niveluri şi pe profiluri de şcoli. În cadrul său, se reglează numărul minim şi maxim de ore pe diferite discipline sau arii curiculare, având “caracter regletor-strategic” stabilind obiectele de învăţământ, succesiunea lor, repartizarea resurselor de timp disponibile.

Proiectarea unui plan-cadru de învăţământ este un proces complex, iar în cadrul actualei Reforme a învăţământului din România, Comisia de elaborare a Planului de învăţământ, numită prin Ordinul Ministrului, a alcătuit în 1998 un proiect reformator, proiect care are la bază finalităţile învăţământului preuniversitar şi două categorii de principii:

1. Principii de politică educaţională care urmăresc decongestionarea programului de studiu al elevilor, descentralizarea şi flexibilizarea şcolară, alinierea învăţământului românesc la standardele europene cât şi eficientizarea resurselor umane şi materiale din şcoli.

2. Principii de generare a noului plan de învăţământ care, de asemenea, urmăresc: stabilirea disciplinelor şcolare ce urmează a fi studiate, posibilitatea fiecărui elev de a se exprima conform nivelului său aptitudinal, cât şi trecerea de la şcoala unică pentru toţi, la o şcoală pentru fiecare.

Noul plan de învăţământ prezintă şapte arii curriculare, din care Limba şi comunicarea deţine o pondere de aproximativ 37% la gimnaziu şi 28% la liceu.

În cadrul planului de învăţământ, literatura este parte componentă a disciplinei Limba şi literatura română, aici precizându-se numărul de ore alocat fiecărei clase în parte, urmărindu-se importanţa obiectului în demersul instructiv-educativ.

Programa şcolară

Nicolae Eftenie afirma despre programa şcolară că:”reprezintă documentul de politică şcolară proiectat conform obiectivelor generale stabilite la nivelul planului de învăţământ. Aceasta descrie oferta educaţională a unei anumite discipline pentru un parcurs şcolar determinat, prezentând o parte introductivă (generală) unde sunt evidenţiate: importanţa disciplinei respective, principiile didactice care trebuiesc respectate în actul predării şi evaluării, structura conţinuturilor pe semestre şcolare cât şi recomandarea unor metode şi procedee ce pot fi aplicate pentru realizarea actului didactic, cât şi o parte propriu-zisă, unde se detaliază conţinuturile pe capitole, subcapitole, teme, lecţii, indicând numărul de ore necesare pentru studierea lor.

Literatura este reprezentată prin opere lirice, epice, dramatice, adaptate gradului de receptivitate la care se află elevii ciclului gimnazial sau liceal, studiată în paralel cu limba română. În liceu, programele nu includ şi problemele de limbă, ceea ce reprezinta o scădere calitativă, pentru că receptarea literaturii este în strânsă legatură cu problemele speciale de limbă (fonetică, vocabular, gramatica textuală, stilistică, s.a.).

Curriculum-ul şcolar de literatură pentru ciclul liceal, specifică tipurile de texte beletristice reprezentative pentru diferite viziuni, structuri şi limbaje literar-artistice. Se recomandă ca operele literare să fie grupate atât sub aspect cronologic cât şi artistic, iar problemele de limbă nu trebuie să lipsească.

De asemenea, programele trebuie să evite supraaglomerarea: “Este mai bine să dăm cunoştinţe mai puţine, dar să le studiem mai profund, decât să le dăm multe cunoştinţe, dar să nu existe timp pentru a le aprofunda”.

Manualele şcolare

Manualele şcolare concretizează programa şcolară în diferite unităţi didactice, conţinuturile învăţării fiind sistematizate pe capitole, subcapitole, lecţii, teme”. După Nicola I. manualul şcolar are următoarele funcţii pedagogice:

  1. funcţia de informare: realizată prin mijloace didactice şi grafice specifice;
  2. funcţia de formare a cunoştinţelor;
  3. funcţia de antrenare a capacităţilor cognitive, afective, psiho-motrice;
  4. funcţia de auto-instruire ce evidenţiază tehnicile de autoevaluare.

Alegerea manualului de literatură pentru clasele liceale presupune din partea

profesorului competenţe pedagogice deosebite, care să fie adaptate nevoilor psiho-comportamentale ale elevilor, precum şi propriilor atitudini şi stiluri didactice.

Manualele alternative (moderne) trebuie să trateze literatura într-o “viziune didactică activizantă” care să implice elevii în cercetarea şi abordarea operelor literare, oferindu-le libertatea de a îşi exprima reacţiile de lectură, rolul profesorului rezumându-se doar la a îi îndruma.Fiind instrumentul de lucru de bază al elevului, nu trebuie să se limiteze doar la informaţii, dar şi “să conţină modalităţi sau metodologii de lucru, redate explicit sau infuzate în logica expunerii didactice”, stimulând astfel gândirea, capacităţile intelectuale, morale, etc.

Conform autorului Cucoş, realizarea unui manual implică o serie de cerinţe didactice: informaţia să respecte nivelul de vârstă al elevilor, cerinţe estetice: calitatea ilustraţiilor, a coloritului, a ilustraţiilor utilizate dar şi cerinţe igienice: textul să fie lizibil, cerneala calitativă, formatul manualului să fie practic şi atractiv.

Manualele alternative pentru una şi aceeaşi disciplină, la un an şcolar sunt benefice şi necesare, oferind posibilitatea elevilor să raporteze informaţiile la particularităţile lor concrete, iar profesorii să realizeze o diferenţiere autentică în învăţare.

Bibliografie:

V. Bunescu, Perfecţionarea învăţământului, în Revista de pedagogie, nr.10, 1973;

ConstantinCucoş, Pedagogie, Editura Polirom, Bucureşti, 1998;

Nicolae Eftenie, Metodica studierii limbii şi literaturii române, Editura Paralela 45, 2000;

I. Nicola, Tratat de pedagogie şcolara, Editura Aramis, 2003;

Constantin Parfene, Metodica studierii limbii şi literaturii române în şcoală, Editura Polirom, Bucureşti, 1999;

Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice, Editura Polirom, Bucureşti, 2005.

 

Revista cu ISSN

Horoscopul carierei 2015

Horoscopul carierei 2015   Descopera horoscopul carierei pe 2015 pentru toate zodiile. Citeste principalele previziuni astrologice pe plan profesional pentru anul 2015. Informatii detaliate pentru fiecare zodie pentru 2015 in ceea ce...

Read more

Oportunitati de studiu in Marea Britanie…

Oportunităţi de studiu în Marea Britanie prin  programul HMC – Projects in Central and Eastern Europe     Din anul 2009, Junior Achievement România, împreună cu Headmasters’ and Headmistress’ Conference (asociaţie de şcoli...

Read more

Educatia pentru toleranta necesara in in…

EDUCAŢIA PENTRU TOLERANŢĂ NECESARĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR   Prof. înv. primar Tőes Dumitrița-Nicoleta, Școala Gimnazială Răstolița, jud. Mureș               Referatul conține necesitatea integrării educației pentru toleranță în școală, educarea elevilor în spiritul toleranței...

Read more

Motivatia initiativa elevului si atitudi…

MOTIVAȚIA - INIȚIATIVA ELEVULUI  ȘI ATITUDINEA PROFESORULUI   Stan Rodica, Profesor, Viile Galați   Acest articol trage un semnal de alarmă asupra faptului ca niciunul din elevi nu va avea inițiativă dacă nu este modivat...

Read more

Calendarul concursurilor nationale scola…

Calendarul concursurilor nationale scolare 2015 cu finantare   Vezi Calendarul concursurilor nationale scolare finantate de catre MECS organizate in anul 2014-2015, respectiv: ·         concursuri scolare pe domenii/discipline de studiu (limba materna, limba engleza,...

Read more

Teoriile contemporane ale managementului…

TEORIILE CONTEMPORANE ALE MANAGEMENTULUI APLICABILE ȋN ŞCOALA ROMÂNEASCĂ   Profesor limba engleza Camelia Timofte Școala cu cls. I-VIII G.E. Palade, Buzău     Pentru managerul unei unități de învățământ, a motiva personalul implică a identifica acele...

Read more

Managementul conduitei profesorilor pers…

Managementul conduitei profesorilor – perspectiva valorilor, motivațiilor și practicilor acțional – formative Prof. înv. primar Elena Jirovieanu Școala Gimnazială nr. 124 “Succesele sau eșecurile oamenilor depind de capacitatea lor de a-și...

Read more

Opera folclorica locala

OPERA FOLCLORICÃ LOCALÃ – PARTE INTEGRANTÃ A FOLCLORULUI ROMÂNESC –   Prof. Cristina Ciucã Şcoala cu clasele I-VIII Bâsca-Chiojdului, Buzãu     Ca în atâtea locuri de pe întinsul tãrii noastre, constiinta folclorului, specificã satului românesc, este...

Read more