Sanatatea din lumina ochilor la copii
Zestrea morfofunctionala innascuta trebuie pastrata integra si dezvoltata armonios cu maturizarea functiei vizuale, ce se desfasoara in primii ani de viata.
Vederea binoculara se dezvolta paralel cu acuitatea vizuala si intrarea in functiune a unor reflexe innascute, dar nemanifestate de la nastere. La nou-nascut se observa o usoara lipsa de paralelism dintre axele vizuale, o incoordonare, ce se atenueaza progresiv dupa varsta de 3 luni. La 6 luni, sugarul acumuleaza experienta vizuala, tactila si auditiva, astfel incat performantele vederii lui cresc. Miscarile ochilor, aproape incomplet simetrice si vederea binoculara este bine dezvoltata la varsta de 5 ani, urmand sa se perfectioneze pana la 10 ani.
Copilului mic si prescolarului ii vor fi oferite de catre parinti cat mai multe posibilitati de dezvoltare a vederii si pentru acumulare de experienta vizuala. Astfel, sugarul si copilul mic se vor bucura de lumina unei zile insorite, de verdele crud din natura, de albastrul cerului senin, de jucarii colorate cat mai viu.
Posedand o mare putere de acomodare, copilul isi poate transforma ochii in adevarate lupe, cu ajutorul carora sa distinga detalii altfel de nevazut. Dar efortul de acomodare, de punere la punct a imaginii solicita convergenta celor doi ochi, fapt ce se poate permanentiza si transforma in strabism convergent. De aceea, parintii si educatorii vor avea grija ca niciodata copilul sa nu apropie obiectele jocului lor mai mult de 30-40 cm fata de ochi.
Scolarul din primele clase, prin pozitia incorecta in timpul activitatii zilnice, isi poate produce modificari ale coloanei vertebrale, astigmatism sau sensibilitate la lumina. El va fi invatat sa stea la masa de lucru drept, astfel incat toracele lui sa n-o atinga si respiratia sa-i fie libera. Coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta, trunchiul sa se sprijine de spatarul scaunului. Trebuie interzisa pozitia capului sprijinit pe mana si a gambelor incrucisate. Muschii gatului nu trebuie sa fie incordati. Lumina artificiala folosita in timpul activitatii de scris, citit, desenat trebuie sa vina din spate stanga, astfel incat sa nu determine straluciri ale paginii.
Cel mai adesea, tulburarile de vedere apar la scolarii nervosi, care nu dorm bine, care sunt slabi si instabili psihic. Daca vor duce o viata ordonata, cu ore de somn suficiente, daca isi vor recapata increderea in ei insisi, tulburarile vizuale vor disparea.
Orice modificare aparuta in starea de bine, de normal a ochilor copiilor dvs. trebuie corectata de catre medicul oftalmolog, altfel ea se complica, nemaiputand fi remediata. Un strabism aparut in prima copilarie se poate rezolva prin corectie optica, exercitii ortopedice pana la varsta scolarizarii. Un defect vizual aparut la scolarul incepator poate fi si el controlat si rezolvat sub supravegherea oftalmologului.
Conjunctivitele sugarului sunt deseori cauzate de o infectie a cailor respiratorii superioare sau e o stagnare a lacrimilor produsa e o obstructie a cailor lacrimale. Inainte de a “chinui” mica fiinta cu multiple solutii de antibiotice “picurate” in ochi, vom avea grija sa ii desfunfam nasul, sa le indepartam in repetate randuri secretiile lacrimale purulente de pe ploape. Nu rareori aceasta in uma etermina simultan cu suferinta nasului si a gatului o suferinta a ochilor care, cronicizata, se poate complica.
Ne intalnim adesea cu urcioare - orgelete -, infectii recidivante ale pleoapelor copiilor. Agresioanandu-le cu diferite inguente cu antibiotice riscam sa determinam inchistarea acestor mici colectii purulente.
O blefarita scuamasa, manifestata prin scaume la radacina genelor, poate fi determinata de o infectie de focar ORL, dentara, biliara, de un viciu de refractie necorectat. Uneori, sub aceste scaume aderente se pot dezvolta repetate urcioare.
Nu rareori, copiii, in joaca lor, se accidenteaza si trebuie sa stim ca o plaga oculara, o arsura corneeana, ca de altfel oricare din traumatismele ochiului, nu pot si nu trebuie rezolvate decat de catre oftalmolog, consultat cat mai repede. Urmarile unor astfel de accidente pot handicapa copilul in evolutia lui, pot face din el un adult infirm.
Dar mare ne e bucuria cand ochii copiilor nostri rad, aca ne impresioneaza lacrimile lor nevinovate, daca in ochii lor citim victorii si infrangeri, dragostea pe care ne-o poarta, atunci, sa le pastram stralucirea si expresivitatea!
- 15/03/2018 22:05 - Luxatia dentara la copil
- 16/02/2018 01:42 - Ortodontia indreptarea si corectarea pozitiei dintilor
- 06/04/2017 00:23 - Dreptul la copilarie
- 09/01/2017 00:13 - Ce sunt hormonii
- 07/01/2017 18:02 - Despre vitamine
- 19/11/2016 00:26 - Sunetul si auzul la copii
- 22/08/2016 00:15 - Cresterea si dezvoltarea copilului diabetic