Univers de copil

A+ R A-


Semnificatia numelui Andrei

 

Sfantul Andrei este sarbatorit pe data de 30 noiembrie. Numele Sfantul Apostol Andrei a devenit indragit si foarte raspandit in lume. Andrei este “cel dintai chemat” de Iisus Hristos la apostolat. Scriptura il mai descopera pe apostolul Andrei la inmultirea painilor si a pestilor (Ioan 6, 8-9) si dupa invierea lui Lazar cand, impreuna cu Filip, ii spune lui Hristos ca niste elini, veniti in Ierusalim cu prilejul sarbatoririi Pastelui iudaic, doresc sa-L vada (Ioan 12, 20 – 22).

 

Numele Andrei deriva din grecescul “andreas”, care inseamna „viteaz”, “curajos”, „barbatesc”.

 

Se spune ca apostolii au tras la sorti zonele pe care urmau sa le pelegrineze pentru a duce mai departe Cuvantul lui Dumnezeu, iar Sfantului Andrei i-a revenit si zona Scitiei, care este Dobrogea de astazi. Andrei a  fost  primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci.

 

Sfantului Apostol Andrei are pentru romani si pentru multe dintre popoarele balcanice numeroase semnificatii, dintre care unele mistice. Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume -  Andrei - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre pestera unde aceasta a vietuit.

 

Este motivul pentru care cei care poarta numele Andrei sau derivate ale acestuia fac parte din categoria oamenilor care poseda al saselea simt. Multi dintre acestia nu sunt constienti de aceasta fantastica abilitate, dar au adesea capacitatea de a-i uimi pe cei din jur cu intuitia lor.

 

De la numele Andrei deriva alte nume cum ar fi: Andreea, Andries, Andu, Andru, Andruta, Andrusa, Andrusca, Andras, Andra, Andrada, Andreas, Andi, Deia sau Deea.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Despre hemoroizi si tratamentu…

Despre hemoroizi si tratamentul hemoroizilor

Despre hemoroizi si tratamentul hemoroizilor O boala foarte des intalnita sunt “hemoroizii” sau cum li se zice popular – “tranjii”.

Cate ceva despre inteligenta a…

Cate ceva despre inteligenta animalelor

Cate ceva despre inteligenta animalelor Gandesc oare animalele? Pot da ele dovada de inteligenta? Iata, de exemplu, cainele de vanatoare. Pornit cu stapanul sau, da dovada de o capacitate de rezolvare a...

Supa de zarzavat poezie

Supa de zarzavat poezie

Supa de zarzavat - poezie   Sa invatam impreuna poezia “Supa de zarzavat” de Otilia Cazimir.   S-a dus gospodina sa ia zarzavat,Si vine acasa cu cosu-ncarcatCu morcovi,Cu varza,Cartofi,Patrunjel,Cu sfecla,Cu ceapa,Ca toate-s la fel!  ...

Legende mos nicolae

Legende mos nicolae

Legende Mos Nicolae Mos Nicolae vine in fiecare an in noaptea de 5 spre 6 decembrie pentru a aduce daruri si nuieluse copiilor. Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor...

Basm poezie

Basm poezie

Basm - poezie   Va oferim spre lectura o poezie intitulata sugestiv “Basm”. De ce? Cred ca e simplu, in poezie se amintesc despre personaje imaginare, de basm: zmei, Fat-Frumos, Flamanzila, intamplari...