Univers de copil

A+ R A-


Alimentatia umana si necesitatile calorice

 

Organismul uman dispune de un mecanism nervos de reglare cantitativa si calitativa a ingestiei, dar acest mecanism, datorita unor conditii psiho-sociale (de exemplu, datorita abundentei de alimente si posbilitatii de a consuma o hrana care da nastere unor “satisfactii” deosebite) a devenit mai putin eficient decat la animale.

Astfel, omul a dobandit unele obiceiuri alimentare neigienice, nefiziologice (de exemplu, consumul exagerat de dulciuri, de alcool, etc.). Aceasta suprasolicitare a tubului digestiv duce la obezitate si predispune la o serie de imbolnaviri ale altor organe (ficat, rinichi, inima, etc.).

Pe de alta parte, in intinse zone ale lumii, hrana este insuficienta.

Atat subnutritia, cat si alimentatia excesiva sau neechilibrata perturba grav sanatatea.

In stabilirea stiintifica a ratiei alimentare, primul obiectiv este acoperirea necesitatilor energetice ale omului, care difera in functie de varsta, sex, stare fiziologica, activitate, etc.

Sa vedem insa care sunt necesitatile calorice ale omului la diferite varste.

 

 

Varsta

Greutatea

(kg)

Inaltimea

(cm)

Necesitati energetice

(kcal/24 ore)

Barbati

13-15

16-19

49

63

163

175

3.100

3.600

25

45

65

 

70

 

175

3.200

3.000

2.550

Femei

13-15

16-19

49

54

160

162

2.600

2.400

25

45

65

 

58

 

163

2.300

2.200

1.800

 

Aceasta valoare energetica nu poate fi insa asigurata prin consumul unei singure categorii de substante, ci printr-o alimentatie variata, care sa corespunda si nevoilor plastice si celor catalitice.

 

Proteinele trebuie sa intre in hrana intr-o proportie de 13-18% din valoarea energetica totala a ratiei, ceea ce reprezinta un minimum de 1 g proteine pe kilogram de greutate corporala (1g/kg). Jumatate din proteinele hranei trebuie sa fie de provenienta animala. La femei, in cursul graviditatii si al alaptarii, cantitatea de proteine trebuie sa creasca la 1.5-2 g/kg, iar la copii, in perioada de crestere, sa ajunga la 3.5g/kg.

Glucidele trebuie sa acopere 50-65% din energia ratiei, cantitatea minima zilnica fiind de 40-60 g, iar lipidele trebuie sa acopere 20-30% din valoarea energetica a ratiei.

 

Intr-o alimentatie rationala trebuie asigurat si un aport corespunzator de vitamine.

Exista si o serie de cerinte in ceea ce priveste substantele minerale (clorura de sodiu, calciu, etc.). In alcatuirea unei diete rationale se tine seama si de modificarile pe care le sufera alimentele in cursul prepararii culinare. Astfel, fierberea duce la distrugerea unor vitamine, prajirea excesiva are drept consecinta aparitia unor produsi iritativi, etc.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mosii si obiceiuri in prag de …

Mosii si obiceiuri in prag de Florii

Mosii si obiceiuri in prag de Florii Se zice ca in vremea de demult, o femeie avea un baiat, iar baiatul acela se numea Lazar. Era tare slab si dorea sa...

Poezii de dragoste poeti strai…

Poezii de dragoste poeti straini

Poezii de dragoste - poeţi străini   Poezii de dragoste ale marilor poeţi străini Serghei Esenin, Heinrich Heine, Paul Verlaine, Johann Wolfgang Goethe, Pablo Naruda. Opera lor a făcut înconjurul lumii şi...

Lunile anului

Lunile anului

Lunile anului   Doisprezece frati alearga Anul cat este de lung, Fug de zor prin lumea-ntreaga, Niciodata nu se-ajung.  

Frunze de toamna planse de col…

Frunze de toamna planse de colorat sau decupat

Frunze de toamna - planse de colorat sau decupat   Timpul este cel care cunoaste inima frunzelor si le stapaneste. Primavara reinvie frunzele, vara lucesc in splendoarea lor, toamna le da culori...

Tomita Iepurasul de Alexandru …

Tomita Iepurasul de Alexandru Mitru

Tomita Iepurasul de Alexandru Mitru Va oferim spre lectura povestirea cu talc “Tomita iepurasul” scrisa de Alexandru Mitru. Sa nu te iei dupa fricos ... Cine se ia dupa fricos ajunge ... O sa...