Univers de copil

A+ R A-


Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte

Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapteLaptele poate fi contaminat cu microorganisme de la animale bolnave, persoane care manipuleaza alimentul si pot fi bolnave sau purtatori sanatosi, de la ambalaje, utilaje si unii vectori ca mustele, rozatoarele. Germenii mai frecvent vehiculati sunt:

Bacilul Koch bovin – se separa mai ales in fractiunile grase ale laptelui, supravietuind in branzeturi cateva luni;

Brucelele – in special brucela Melitensis;

Salmonelele de diferite tipuri; in branzeturi se pot mentine intervale de mai multe saptamani, in timp ce aciditatea crescuta creeaza un mediu neprielnic multiplicarii lor;

Virusul febrei aftoase, Coxiela Burneti; acestea sunt in general instabile in mediul acid, inactivandu-se.

Dintre agentii patogeni, numai pentru om si pentru care laptele constituie o cale de vehiculare, mentionam virusul hepatitei epidemice, al pomiomelitei, vibrionul holeric.

Laptele poate fi contaminat si cu substante chimice, cum ar fi: pesticidele, care provin din furajele tratate, din tratarea animalelor sau a grajdurilor. De asemenea, antibioticele care pot determina alergii, sensibilizari.

Se poate vorbi chiar si de prezenta unor metale si metaloizi toxici, precum si micotoxine (metaboliti toxici si cancerigeni produsi de mucegaiuri).

De asemenea, in lapte pot aparea in mod fraudulos unii conservanti alimentari: bromocet, carbonat de sodiu, apa oxigenata.

Pentru protectia acestui aliment deosebit de important pentru hrana unor categorii de consumatori mai fragili din punct de vedere fiziologic, se intreprins numeroase masuri, incepand inca de la recoltarea facuta in conditii cat mai igienice (starea de sanatate a animalului, a mulgatorilor, utilajelor de recotlat laptele), urmata de racirea imediata a produsului.

Una din operatiile efectuate obligatoriu in fabricile de prelucrare a laptelui este pasteurizarea constand intr-o incalzire la temperaturi ce variaza intre 65-85°C si prin care se distrug formele vegetative a germenilor patogeni. Dupa pasteurizare, laptele se pastreaza la frigider pana la consum si nu se lasa expus la lumina, deoarece aceasta determina inactivitatea vitaminei B2. Se protejeaza de muste, gandaci sau locurile mirositoare al caror iz e imprumutat de lapte.

Paradisul pisicilor de Emile Z…

Paradisul pisicilor de Emile Zola

Paradisul pisicilor de Emile Zola O mătuşă mi-a lăsat moştenire o pisică de Angora care se vede de departe a fi cel mai prost animal pe care l-am cunoscut vreodată. Iată...

Fructe de toamna planse de col…

Fructe de toamna planse de colorat

Fructe de toamnă - planşe de colorat   Venirea toamnei în caleaşca ei de frunze ruginite aduce belşug de roade: mere, pere, gutui, prune, piersici, nuci şi alune de pădure, struguri, afine,...

Ratia alimentara

Ratia alimentara

Ratia alimentara Factorii nutritivi se gasesc in cantitati diferite in produsele alimentare de origine animala sau vegetala. De aceea, trebuie sa stim cum sa alcatuim meniul zilnic sau saptamanal,...

Gaina

Gaina

Gaina   Gaina este cea mai raspandita pasare domestica, fiind crescuta pentru carne si oua. Gainile sunt unele dintre cele mai raspandite animale domestice. Sub forma salbatica mai traiesc, in prezent, in...

Mesaje si felicitari de Pasti …

Mesaje si felicitari de Pasti 2016

Mesaje si felicitari de Pasti 2016 Duminica, 31 aprilie 2016, crestinii preznuiesc Invierea Domnului Iisus Hristos. Vorbim despre sfanta sarbatoare de Pasti, ce aduce omenirii speranta manturii si a...