Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Educatia interculturala premisa a formarii cetateanului european
Scris de mihaiela lazar   
Vineri, 08 Septembrie 2017 17:48

EDUCAȚIA INTERCULTURALĂ- PREMISĂ A FORMĂRII CETĂȚEANULUI EUROPEAN

PROF. LAZĂR ADRIANA DORINA

Școala Gimnazială „Învățător Radu Ion” Sat Vadu Părului, Prahova

Abordarea educației interculturale în școală are un rol esențial în înțelegerea și acceptarea diversității, în formarea unor atitudini și competențe de comunicare și relaționare cu ceilalți și în formarea unor cetățeni democratici.

Cuvinte cheie:diversitate, echitate, toleranță, respect.

În societatea actuală accentuat pluriculturală se impune abordarea educației din perspectiva deschiderii către valori culturale multiple în vederea integrării viitorului cetățean într-o lume complexă și dinamică.

Începutul mileniului trei este marcat de faptul că spațiul existenței fiecărui individ depășește limitele tradiționale, originare și presupune întâlnirea și dialogul mai multor culturi, impunându-se astfel o educație concepută din perspectivă interculturală în vederea reducerii disfuncționalităților și dezechilibrelor ce pot apărea în societate.

Educația interculturală vizează formarea în spiritul recunoașterii diferențelor existente în cadrul aceleiași societăți și constituie o opțiune ideologică, într-o societate democratică, cu privire la pregătirea viitorilor cetățeni în așa fel încât aceștia să se poată adapta unei diversități culturale. Abordarea interculturală are în vedere și diferențe spirituale, sociale și economice și permite elevilor să înțeleagă și să respecte diferențele, diversitatea și să-și dezvolte competențe de comunicare și relaționare interpersonală și intercomunitară.

Educația, din perspectiva interculturală, poate să contribuie la atenuarea conflictelor și la eradicarea violenței în școală și în societate prin formarea unor comportamente și atitudini cum ar fi: o mai bună comunicare, cooperarea în echipă sau grup, toleranță față de ceilalți și față de opiniile lor, respectul de sine și respectul pentru ceilalți, stăpânirea emoțiilor și soluționarea problemelor dintre indivizi, luarea unor decizii democratice, acceptarea responsabilității, recunoașterea valorilor culturale. Apropierea de cultura europeană sau chiar mondială nu presupune renunțarea la păstrarea valorilor locale, autentice ci dimpotrivă se impune un efort sporit în promovarea valorilor particulare. Școala are un rol foarte important în alăturarea valorilor locale la cele generale ale umanității promovând toleranța, respectul egalitatea sau complementaritatea valorilor și drepturi pentru toți. Educația interculturală poate să răspundă nevoilor Europei și de aceea un rol important al școlii este de a forma la elevi o conștiință europeană: respect pentru cultura altor popoare, respectul drepturilor copilului, al drepturilor omului, toleranță, respect pentru tradiții și pentru sănătatea mediului.

Împlinirea obiectivelor educației interculturale depinde în mare măsură de organizarea proceselor educaționale, de calitatea colaborării cadrelor didactice, de formarea continuă a formatorilor. Există o gama largă de forme de realizare a educației interculturale: lecții, activități extrașcolare, serbări școlare și alte manifestări artistice(teatre, filme video), urmărirea unor emisiuni care pot aduce un plus de informații, activități sau competiții sportive, acțiuni de voluntariat, proiecte, activități la care să participe invitați din medii sociale sau culturale diferite. Antrenarea tuturor elevilor la astfel de activități constituie o modalitate de a promova egalitatea șanselor educaționale, toleranța, comunicarea, acceptarea celuilalt.

Implementarea unor proiecte realizate în parteneriat cu alte școli din țară sau din Europa contribuie la îmbunătățirea experienței interculturale. Utilizarea internetului, a poștei electronice face posibil un schimb de lucrări, de impresii, de experiențe cu elevi din țară sau chiar din alte țări.

În ceea ce privește metodologia, se pot folosi metode activ-participative care să trezească interesul și creativitatea elevilor.

Abordarea interculturală aduce și o relaționare mai bună între profesori, elevi și părinți și contribuie la cultivarea respectului și a deschiderii față de diversitate.

Educația se bazează pe patru componente importante: deprinderea de a ști, de a face, de a trăi împreună cu ceilalți și deprinderea de a fi. Dintre acestea, deprinderea de a trăi împreună cu ceilalți, este obiectivul principal al educației interculturale și este esențială în formarea individului integrat în societate, în formarea cetățeanului european. Procesele educaționale interculturale se bazează pe respectul diversității și al echității.În acest context, școlii îi revine un rol esențial în formarea și cultivarea, încă din clasele primare, aunor comportamente și atitudini de acceptare și bună relaționare cu ceilalți pornind de la premisa că suntem diferiți dar egali.

Bibliografie:

Cucoș, Constantin, Pedagogie, Editura Polirom, Iași, 2000

 

Revista cu ISSN

Plan cadru pentru invatamantul profesion…

Plan cadru pentru invatamantul profesional 2014   Vezi OMEN 3152, cu privire la planurile cadru pentru invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani pentru anul scolar 2014-2015.

Read more

Sarbatoarea de Ignat in satul romanesc

SĂRBĂTOAREA DE IGNAT ÎN SATUL ROMÂNESC dr. Ştefan Lucian MUREŞANU   Motto: Colo jos, colo mai jos / Oi linoi, linoi, lar Doamne / Ce turme de oi s-o scos / Pa Rătutu...

Read more

Perceptia autoeficacitatii in munca a ti…

PERCEPŢIA AUTOEFICACITĂŢII ÎN MUNCĂ A TINERILOR DIN ORGANIZAŢIILE VIRTUALE Psih. Pop Petronica Profesor consilier şcolar/CJRAE Cluj Rezumat Studiul de faţă încearca să patrundă în lumea organizaţiilor virtuale (virtual organizaţion), un domeniu deosebit...

Read more

Activitati de educatie rutiera

ACTIVITĂŢI DE EDUCAŢIE RUTIERĂ   Accidentul rutier reprezintă una dintre cele mai grave forme de vătămare înregistrate la nivel mondial conform rapoartelor internaţionale şi a datelor statistice înregistrate. După malformaţii congenitale şi...

Read more

Lucrarea practica la educatie tehnologic…

LUCRAREA PRACTICĂ LA EDUCAȚIE TEHNOLOGICĂ, ÎNTRE CLASIC ȘI MODERN Profesor Ioana – Camelia Suciu Școala Gimnazială “Octavian Goga” Cluj–Napoca Lucrarea se dorește a fi o pledoarie pentru utilizarea lucrărilor practice...

Read more

Dezvoltarea abilitatilor de scriere la l…

DEZVOLTAREA ABILITĂŢILOR DE SCRIERE LA LIMBA ENGLEZĂ   Prof. Gâbu Maria Lorena Școala “Alexandru Moruzi”, comuna Pechea, jud. Galaţi   Dezvoltarea abilităţilor de scriere în limba engleză constituie o parte importantă a muncii profesorului la...

Read more

Formular de aplicatie pentru proiecte ca…

                                                                                          Nr. MECTS: ..................................................... Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului   FORMULAR DE APLICAŢIE* pentru proiectele ce vor fi cuprinse în Calendarul Activităţilor Educative 2013     *Proiectul va conţine doar formularul de...

Read more

Inspectia scolara generala a unitatilor …

CAPITOLUL II  Inspectia unitatilor de invatamant preuniversitar    SECTIUNEA a 3-a Inspectia scolara generala a unitatilor de invatamant preuniversitar: desfasurarea inspectiei   Art. 26. -     Inspectia scolara generala va fi deschisa de catre coordonatorul...

Read more