Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Ambalajele ecologice incotro
Scris de mihaiela lazar   
Sâmbătă, 08 Aprilie 2017 08:57

AMBALAJELE ECOLOGICE – ÎNCOTRO?

Prof. Pavel Surlaru Adriana - Cristina

Colegiul Economic Buzău

În ultima perioadă de timp au crescut foarte mult preocupările organismelor guvernamentale şi neguvernamentale de a promova utilizarea în masă a ambalajelor ecologice. Ambalajele ecologice au apărut pentru protejarea mediului înconjurător.

Ambalajele ecologice sunt fabricate din materiale care ulterior pot fi reciclate, depozitate sau distruse fără a periclita mediul ambiant.

În comparaţie cu alte ambalaje, ambalajele din carton se detaşează remarcabil în categoria ambalajelor ecologice datorită capacităţii bune de reciclare.

Ne putem da uşor seama dacă un produs sau ambalajul său, pe care îl cumpărăm este reciclabil, identificând semnul grafic specific pentru reciclare. El este format din trei săgeţi care formează un dreptunghi. Fiecare săgeată reprezintă un pas al procesului de reciclare:

a) colectare şi procesare,
b) prelucrare şi
c) cumpărare produse reciclate.

 

Produsele şi ambalajele prezintă o serie de simboluri eco referitoare la protecţia mediului înconjurător, deci a vieţii şi a sănătăţii consumatorilor.

Aderarea la Uniunea Europeană a României impune standarde stricte privind protecţia mediului . Una din măsurile pe care ţara noastră a trebuit să le adopte a fost şi cea care se referă la stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice. Scopul acordării etichetei ecologice este acela de a promova produsele ecologice, care nu pot afecta mediul pe parcursul întregului ciclu de viaţă , astfel încât de resursele mediului înconjurător să se profite o perioadă cât mai îndelungată.

Eticheta ecologică este o acţiune voluntară, promovarea produselor ecologice contribuie la utilizarea eficentă a resurselor protejând mediul, prin furnizarea către consumatori a unor informaţii corecte, exacte despre produse.

O etichetă ecologică poate sa facă referire la unul sau mai multe criterii,maxim trei, care protejează mediul. Deoarece etichetele ecologice constituie un atu pentru pătrunderea exportatorilor din ţările în curs de dezvoltare pe piaţa UE, în Uniunea Europeană se utilizează ecoetichete în vederea atestării conformităţii produselor respective cu standardele ecologice în vigoare.

In mai multe ţări din UE (de exemplu, în Germania şi Belgia), se utilizează etichete ecologice obligatorii pentru ambalaje.

In UE există mai multe sisteme naţionale de etichetare ecologică marca ecologică “Blue Angal”, marca ecologică”Der Grune Punkt”,marca ecologică”Environmental Choice”, marcarea ecologică“Eco-Mark”, majoritarea acestor sisteme sunt utilizate în nordul UE (Germania ,Olanda şi Ţările Scandinave)

Noutăţi

Tetra Pak lansează primul ambalaj din industrie, realizat din plante

Noua cutie Tetra Rex va fi disponibilă pe piaţă în prima parte a anului 2016.

Tetra Pak liderul mondial în soluţii de procesare şi ambalare a produselor alimentare, anunţă lansarea

primei cutii de carton din industrie realizată în întregime din materiale regenerabile,

pe bază de plante.

Noua cutie Tetra Rex va fi prima de pe piață care să aibă polietilenă de joasă densitate (PEJD) şi capace din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), ambele fabricate din trestie de zahăr. În plus, cartonul este realizat din fibră lemnoasă care provine din păduri administrate responsabil .

l Obţinerea de noi filme active de ambalare, biodegradabile, cu utilizări în industria alimentară.

l Filmele vor fi preparate din xantan şi lignină, urmărindu-se combinarea caracteristicilor unice ale celor doi polimeri naturali. Calităţile de agent de îngroşare, emulgator, stabilizator, sau de formare de filme, cumulate cu posibilitatea de utilizare în domenii variate (industria alimentară, cosmetică şi a medicamentelor) au determinat selectarea polizaharidei xantan pentru realizarea acestor materiale.

l Lignina prezinta structură polifenolică şi proprietăţi de antioxidant, stabilizator şi antimicrobiene. Incorporarea xantanului este de aşteptat să conducă la creşterea stabilităţii termice, hidrofiliei, biocompatibilităţii, biodegradabilităţii, a filmelor de împachetare.

Bibliografie

1. http://www.organicmarket.pl/

2. M.Olaru, I. Schileru, Fundamentele științei mărfurilor, Ed. Economica, București, 2001.

3. www.tetra-pak.com/Romania

 


Articole asemanatoare mai vechi:

Ultima actualizare în Miercuri, 26 Aprilie 2017 09:54
 

Revista cu ISSN

Chestionar aplicat elevilor CLIL LESSON …

CHESTIONAR   Discuţie condusă de prof. Ofelia Cornelia POPA 20 elevi chestionaţi; 2 absenţi   Ţi-a plăcut lecţia CLIL?   a)      Da: 20 elevi (100%)             b) Nu: 0 elevi   Argumentează răspunsul dat la intrebarea precedentă.   “Mi-am dorit să facem...

Read more

Educatia Globala context scop si obiecti…

EDUCAŢIA GLOBALĂ  - REPERE METODOLOGICE -     CONTEXT   1.1.            GLOBALIZAREA, EDUCAŢIA  ŞI EDUCAŢIA GLOBALĂ Ca rezultat al legăturilor de cooperare şi interdependenţă dintre şări, lumea în care trăim a evoluat într-un singur sistem social. Relaţiile...

Read more

Rolul factorilor externi sociopedagogici…

ROLUL FACTORILOR EXTERNI - SOCIOPEDAGOGICI - ÎN PERFORMANŢA ŞCOLARĂ Coman Simona-Roxana, profesor învățământ primar Școala Gimnazială „Șerban Cioculescu” Găești, Dâmbovița   Articolul îți propune identificarea rolului factorilor sociopedagogici în obținerea randamentului școlar....

Read more

Educatia adultilor scurt istoric

EDUCAŢIA ADULŢILOR. SCURT ISTORIC   Alexandra Pepelea, profesor     Din perspectiva înţelegerii educaţiei şi învăţării ca proces continuu, pe durata întregii vieţi, a creşterii importanţei capitalului uman în condiţiile economice actuale, a globalizării tuturor...

Read more

Parodontoza tratata eficient cu ajutorul…

Parodontoza tratata eficient cu ajutorul tehnologiei

Parodontoza, tratata eficient cu ajutorul tehnologiei Desi traim intr-o societate in care aproape orice afectiune este tratata cu mai mult sau mai putin succes. Nu stim ce se intampla atunci cand...

Read more

Frumusetile satului Borza

Frumusetile satului Borza

“FRUMUSEŢILE” SATULUI BORZA   Profesor Camelia Veronica Cosma Liceul de Artă “Ioan Sima”, Zalău     Satul Borza face parte din comuna Creaca, judeţul Sălaj. Această comună este aşezată în partea centrală a judeţului, ocupă partea...

Read more

Rolul modernizator al natiunii

ROLUL MODERNIZATOR AL NAŢIUNII Profesor Petcu Camelia Liceul Tehnologic Măneciu, Judeţul Prahova Herder era de părere că adevăratele culturi se nasc nu pentru a se...

Read more

Cercetare stiintifica cu privire la rolu…

CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ CU PRIVIRE LA ROLUL COMUNICĂRII ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ prof. Chiru Adelina Şcoala Gimnazială ,,Înv. Clemenţa Beşchea” Căpăţîneşti, judeţul Buzău De-a lungul vieţii, chiar din momentul...

Read more