|
|
Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa intai informatii pentru parinti |
Joi, 21 Martie 2013 00:00 |
Inscrierea in clasa pregatitoare si clasa intai informatii pentru parinti
Incepand de marti, 2 aprilie 2013, in scolile din Romania incep inscrierile in invatamantul primar: inscrierile la clasa pregatitoare si clasa I. Sa ne reamintim principalele elemente cuprinse in Metodologia pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014.
CINE SE POATE INSCRIE IN CLASA PREGATITOARE?
Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2013, inclusiv.
La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare. Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal.
CINE INTRA DIRECT IN CLASA I?
Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I, chiar daca nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare.
La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 7 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal. Aceste prevederi se aplica pentru anul scolar 2013-2014.
UNDE SI CUM SE FACE EVALUAREA DEZVOLTARII PSIHOSOMATICE A COPILULUI?
Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea Centrului judetean/al municipiului București de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE).
Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite zone ale judetului/municipiului Bucuresti, cu prioritate in gradinite.
Evaluarea se efectueaza in perioada 2 aprilie – 19 aprilie, in intervalul orar 10.00 – 18.00.
Evaluarea se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.
LA CE UNITATE DE INVATAMANT SE POATE INSCRIE COPILUL?
Parintele poate opta:
fie pentru inscrierea la scoala de circumscriptie – in aceasta situatie, copilul este automat inscris fie pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie – in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare.
Parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea.
UNDE VOR AVEA LOC INSCRIERILE?
La unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile-tip de inscriere pot fi completate și validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.
Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesand casuta de pe prima pagina, intitulata "Inscriere in invatamantul primar". Formularul va fi disponibil online din data de 2 aprilie. In cazul completarii online, parintele va trebui sa mearga la unitatea de invatamant la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.
CARE SUNT ACTELE NECESARE INSCRIERII?
· Cerere-tip de inscriere
· Copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
· Certificatul de nastere al copilului
· Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare sau clasei I, acolo unde este cazul
· Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale i/sau specifice (acolo unde este cazul)
CARE ESTE CALENDARUL INSCRIERILOR?
Inscrierile vor avea loc in doua etape. La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa.
Prima etapa: 2 APRILIE – 22 APRILIE, de luni pana vineri, intre orele 08.00 – 20.00 - sambata, intre orele 08.00 – 13.00 - parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant
A doua etapa: 8 MAI – 17 MAI. Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.
Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.
29 APRILIE - afisarea listei copiilor inscrisi, dupa prima etapa
24 MAI - afisarea listei copiilor inscrisi, dupa a doua etapa
CARE SUNT CRITERIILE DE DEPARTAJARE PE CARE UNITAȚILE DE INVATAMANT LE APLICA ATUNCI CAND SUNT MAI MULTI COPII PE LOC?
Criterii generale:
· Are un anumit tip de handicap
· Este orfan de unul sau de ambii parinti
· Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial
· Are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita
Criterii specifice:
Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie.
Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex, etc.
DE UNDE ISI VOR PUTEA LUA PARINTII INFORMATII?
Din patru surse:
1) Internet - Inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o rubrica, denumita Inscrierea in invatamantul primar 2013, care poate fi accesata și de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, la rubrica Inscrierea in invatamantul primar 2013. Pagina devine valabila incepand cu data de 25 martie.
2) Direct de la scoli, cu ocazia evenimentului Ziua portilor deschise. Fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie. Parintii și copiii vor putea vizita spatiile și vor putea discuta cu cadrele didactice.
3) De la gradinite. In perioada 1-12 aprilie vor fi organizate intalniri pentru informarea și consilierea parintilor ai caror copii se afla in gradinta și care vor fi cuprinși in invatamantul primar in anul scolar 2013 – 2014.
4) Telverde – poate fi apelat numarul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru judet
UNDE SE ORGANIZEAZA CLASA PREGATITOARE?
Clasa pregatitoare face parte din invatamantul primar.
Clasa pregatitoare se poate organiza atat in spatiile scolilor, cat și in incinta gradinitelor, in functie de situatia particulara a fiecarei unitati de invatamant.
Pentru informarea parintilor si a publicului interesat și pentru a permite parintilor luarea unor decizii in cunostinta de cauza privitoare la optiunea pentru o unitate de invatamant sau alta, fiecare unitate de invatamant va pune la dispozitie și informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii corespunzatoare clasei pregatitoare (in spatiul scolilor sau a gradinitelor), la posibilitatea organizarii programului „Scoala dupa scoala”, la organizarea si dotarea spatiului scolar, etc.
CE DIFERENTE EXISTA INTRE CLASELE PREGATITOARE ORGANIZATE IN SCOLI SI CELE ORGANIZATE IN INCINTA GRADINITELOR?
Nu sunt diferente. Toate au fost gandite si amenajate astfel incat sa ofere cele mai bune conditii pentru desfasurarea procesului educational.
In ambele locuri vor preda exclusiv invatatori/invatatoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregatitoare.
Curriculum-ul va fi acelasi, indiferent de locul unde se desfasoara cursurile pentru clasa pregatitoare.
Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate in urma cu un an de catre Ministerul Sanatatii, pentru copiii care intra in clasa pregatitoare.
Ministerul Educatiei Nationale va continua programul privind dotarile cu mobilier și material didactic, specifice pentru clasa pregatitoare, acolo unde unitatile de invatamant vor solicita acest lucru, ca urmare a organizarii unor clase suplimentare.
EXISTA SUFICIENTE LOCURI PENTRU COPII LA CLASA PREGATITOARE?
Da, fiecare copil are un loc asigurat. Numarul de locuri alocat prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare este mai mare sau egal cu numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.
CE FEL DE ACTIVITAȚI SE VOR DESFAȘURA LA CLASA PREGATITOARE?
Copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.
Se vor face mai multe ore de miscare (doua ore de Educatie fizica + doua ore de Muzica și miscare).
CUM PROCEDEZ IN CAZUL INVATAMANTULUI PARTICULAR?
Inscrierea se face in prima etapa (02 – 22 aprilie).
Inscrierea se face direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata și-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant. In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitatii de invatamant dorite.
Daca, dupa finalizarea primei etape, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant dorita de parinte, copilul poate fi inscris la școala de circumscriptie, numai daca parintele a solicitat și aceasta optiune in formularul de inscriere. In caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere (08 – 17 mai).
Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:
|
|
TROIS TYPES DE JEUX
Prof. Negru Simona-Solomia
Liceul Teoretic ,,Eftimie Murgu,, Bozovici, Caraș-Severin
La classification des jeux pédagogiques que nous voulons proposer dans les lignes qui suivent n’à pas... Read more
ANEXA Nr. 6
la regulament
INSPECTORATUL SCOLAR AL JUDETULUI ................./INSPECTORATUL SCOLAR AL MUNICIPIULUI BUCURESTI
Nr. de inregistrare: ............................................
RAPORT INCHEIAT IN URMA INSPECTIEI TEMATICE
- model -
Unitatea de invatamant/institutia... Read more
DEZVOLTAREA CREATIVITĂŢII PREŞCOLARULUI
PRIN METODA JOCULUI DIDACTIC
Profesor pentru învăţământul preşcolar Hreapcă Lenuţa - Mihaela
Şcoala Gimnazială Larga-Jijia, Movileni, Jud. Iaşi
Rezumat: Niciodată nu este prea târziu pentru cunoaşterea, stimularea, educarea şi dezvoltarea... Read more
CALITATEA IN EDUCATIE
Conform Cadrului National de Calificari Profesionale, calitatea reprezinta nivelul de satisfactie pe care il ofera eficacitatea ofertei educationale din domeniul invatamantului si formarii profesionale, stabilit prin atingerea unor... Read more
ACTIVIZAREA PREDĂRII-ÎNVĂŢĂRII PRIN
UTILIZAREA ÎNVĂŢĂRII BAZATE PE PROIECT
Prof. Corina Mariana Mitrulescu
Liceul Tehnologic „Horia Vintilă”, Segarcea, judeţul Dolj
Apărut în secolul XX datorită nevoii de flexibilitate şi de relevanţă socială a... Read more
PLAN DE ACȚIUNE PENTRU INTEGRAREA COPIILOR CU DIZABILITĂȚI
Profesor învățământ primar Popa Constantina
Școala Gimnazială Luncoiu de Jos, jud. Hunedoara
Integrarea școlară este un proces de adaptare a copilului... Read more
PROIECTE EDUCATIVE INTERNE
INFORMARE SINTETICĂ
1. DIFERENŢIERI TERMINOLOGICE
Proiect educativ intern = orice proiect/activitate în domeniul nonformal (extracurricular, extraşcolar), iniţiat şi desfăşurat de către unitatea de învăţământ şi care să vizeze una sau... Read more
ROLUL DISCIPLINELOR DE SPECIALITATE
ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL LICEAL TEHNIC
Profesor Jianu Camelia
Colegiul Tehnic Reşiţa, Caraş-Severin
Formarea competenței profesionale a unui absolvent este asigurată prin instruirea sa complexă și progresivă, pornind de la problemele... Read more
ANEXA Nr. 3
la regulament
RAPORT SCRIS FINAL AL INSPECTIEI SCOLARE GENERALE
- model -
1. Denumirea unitatii de invatamant preuniversitar ......................................................................................................
2. Perioada inspectiei ....................................................................................................................................................
3. Echipa de inspectie:… Horoscopul carierei si banilor pentru luna decembrie 2014
Afla horoscopul carierei si banilor pentru luna decembrie 2014 pentru toate zodiile. Un articol detaliat cu previziunile pentru toate zodiile pentru luna decembrie… STUDIU PRIVIND GESTIONAREA SITUAȚIILOR CONFLICTUALE
Rotariu Corina – Daniela
Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni
Rezumat
Studiul de faţă se doreşte a fi o sumară radiografie a elementelor cu implicaţii în organizarea activităţii de…
CATEGORII
Prof. Badea Brigitte,
Colegiul Tehnic Ion Mincu, Timişoara
Rezumat
Structurile algebrice constituie o ramură fascinantă a algebrei, cu aplicaţii extrem de interesante. Elevilor din clasele a XII-a le sunt…
Planificare model pentru terapia tulburarilor de limbaj invatamant special
Incepand cu anul scolar 2011-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a oferit pentru prima data tuturor cadrelor didactice modele de planificari… PROBLEMATICA RISCURILOR SPECIFICE ÎN EDUCAŢIA COPIILOR SUPRADOTAŢI
Prof. Popovici Diaconu Răzvan
Abstract
Studiul realizat urmăreşte să evidenţieze riscurile generate de incapacitatea sistemelor educaţionale de a integra în mod corespunzător elevii cu potenţial…
DIMENSIUNILE CRIZEI EDUCAȚIONALE ȊN ROMÂNIA
Negoiţă Anca-Roxana
Şcoala Gimnazială Călineşti, Floreşti-Prahova
REZUMAT:
Criza educaţiei pare a consta în lipsa de motivare a elevilor, conjugată în acelaşi timp, cu o demotivare la fel…
Calendar examenul de bacalaureat 2017
Calendarul examenului de bacalaureat din 2017, pentru absolventii clasei a XII-a si a XIII-a, a fost publicat recent in Monitorul Oficial, intr-un ordin al ministrului… GENERAL CONSIDERATIONS ON IRIS MURDOCH’S
THE BLACK PRINCE
Prof.drd. Alina-Marilena Titirisca
Liceul Teoretic “Al. I. Cuza”, Alexandria
Abstract
Murdoch regards her works in terms of their implications for the novelist’s essential task, which is…
|
|